Српски  Magyar 

"Крећем се, а не загађујем животну средину"

Најбољи учесници ликовног конкурса "Крећем се, а не загађујем животну средину", који је за ученике нижих разреда основних школа расписан поводом "Европске недеље мобилности", добили су данас награде за своје радове. Овогодишњи конкурс био је четврти по реду и организовали су га заједно општина Србобран, Канцеларија за локални економски развој и Савет за безбедност саобраћаја. Сви победнички радови изложени су у Основној школи "Жарко Зрењанин Уча".

"Уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО), и ове године организовали смо ликовни конкурс поводом 'Европске недеље мобилности'. Тема ове међународне манифестације ове године била је промоција урбане трансформацију града увођењем мера одрживог транспорта, односно алтернативних – здравих начина превоза и дестимулацијом прекомерног коришћења моторног саобраћаја, па смо у складу са тим и ми кроз тему ликовног конкурса желели да промовишемо алтернативне врсте превоза, у највећој мери коришћење бицикала. Пандемија нас је омела да организујемо разне програме на отвореном, али је и на овај начин, посебно постављеном изложбом, младима и свим грађанима упућена снажна порука колико је важно да смањењем употребе моторних возила, аутомобила и мотора, заштитимо животну средину. Ликовне радионице у школама биле су веома посећене, ученици су се масовно одазвали нашем позиву и изабрали смо 22 рада и њихове ауторе, које данас награђујемо. У симболичним поклонима налазе се школски прибор, маске и ранчеви са амблемима 'Европске недеље мобилности', а припремили су их општина Србобран и СКГО", рекла је приликом уручивања поклона Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

Снежана Радукић, учитељица III разреда у ОШ "Жарко Зрењанин Уча" у Надаљу, истакла је да деца из ове школе већ другу годину учествују на конкурсу. "Били су одушевљени могућношћу да учествују на конкурсу и тема је за њих била веома интересантна и инспиративна. Својим радовима показали су разумеју важност заштите животне средине и да до тога можемо доћи и вожњом бициклом или пешачењем, а то су активности које они свакодневно упражњавају, вожњу бициклима или на ролерима, пешачење. Тако најчешће долазе и до школе и то се само показало и на њиховим радовима. Стварно је било одличних радова и деца заслужују све честитке", рекла је учитељица Снежана Радукић.  

Награђени ученици:

ОШ "Жарко Зрењанин Уча" - Тaра Сиришки, Александра Бранков, Теодора Прерадов и Хелена Вираг 

ОШ "Вук Караџић" - Филип Субић, Никола Ветнић, Анђелија Марјанац, Сања Дебељачки, Стефан Бранков, Николина Филиповић, Лазар Парожанин, Бранислава Крњетин и Андреј Шијачић

ОШ "Петар Драпшин" - Андреа Татић, Јана Секулић, Стефан Станков и Николина Благојевић

ОШ "Јован Јовановић Змај" - Марко Сливка, Золтан Флајс, Марко Мајсзторац, Хана Мешић и Вања Шијачић

Службени лист