Српски  Magyar 

Општина Србобран и Матица српска потписале Протокол о сарадњи

Општина Србобран и Матица српска потписале су данас Протокола о сарадњи. Протокол на који су своје потписе ставили Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и проф. др Драган Станић, председник Матице српске, склопљен је "ради унапређења квалитета књижевног, образовног и уметничког рада на подручју општине Србобран и заједничке реализације активности од посебног значаја за Матицу српску и општину Србобран, посебно на истраживању живота и дела породице Дунђерски".

"Овај споразум за нас је веома важан и плод је разговора и идеја које смо разменили са нашим пријатељима из Матице српске, проф. др Драганом Станићем и др Миланом Мицићем, још приликом именовања новог руководства локалне самоуправе. Проф. др Станић и др Мицић добитници су књижевне награде 'Ленкин прстен', коју додељује Дом културе Србобран, наша сарадња у разним облицима траје већ дуго времена и они радо прихватају позиве да у нашем граду одрже предавања, трибине, књижевне вечери и друге културне програме. Одредили смо неколико тема и историјских тренутака из наше средине које би кроз ову сарадњу требало обрадити и презентовати јавности на посебно садржајан начин, како би се трајно сачувала успомена на њих. Издвојили смо живот, дело и наслеђе породице Дунђерски, снажно и трајно везане за Србобран, као  и преломне догађаје из револуционарне 1848. и 1849. године. За нас је од изузетног значаја што ће у ново и још садржајније осветљавање ових и других важних тема, бити укључена Матица српска, најстарија и најугледнија српска књижевна, културна и научна институција. Уверен сам да ће из овог рада израсти посебно добри, интересантни и свеобухватни нови културни програми", рекао је након потписивања Протокола о сарадњи Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Потписивању протокола су присуствовали генерални секретар Матице српске др Милан Мицић и управник послова Матице српске Јелена Веселинов.

Службени лист