Српски  Magyar 

Младеновић посетио општину Врбас

Председници општина Врбас и Срборбан, Милан Станимировић и Зоран Младеновић, и заменик председника општине Кула Велибор Милојичић, састали су се данас у Врбасу и разговарали о могућим заједничким пројектима чија би реализација могла да унапреди квалитет живота у овим општинама средње Бачке. Највише се разговарало о могућностима јачег повезивања ових општина путевима и везама разних врста, као и о решавању проблема из области заштите животне средине.

„Овај састанак организован је са жељом да размотримо које пројекте би у будућности могли реализовати заједно, у интересу грађана општина Кула, Врбас и Србобран, али и целе Војводине. Велики бачки канал је проблем који нас спаја, али га ми сами не можемо решити. Ипак, можемо покренути иницијативу, заједничким ставом добити синергију у снази наших идеја, реализовати их и тако унапредити живот грађана ових општина. Упознали смо једни друге са одређеним пројектима у којима постоји могућност сарадње и верујем да ће нешто од тога заживети. За неке идеје сам данас чуо први пут и већ у петак ће контакте успоставити наша јавна предузећа задужена за изградњу и урбанизам. Економске рачунице ће показати постоји ли интерес да се удружујемо“, рекао је након састанка Младеновић. Он је истакао да се као посебно интересантно наметнула могућност прикључења отпадних вода из Србобрана на регионални пречистач који се гради у Врбасу, затим изградња пута између Бачког Доброг Поља и Србобрана, као и изградња одводног канала између Србобрана и општине Врбас, прецизније простора Змајева, чиме би се решавао проблем подземних вода у делу србобранског атара. „Све ове идеје дозвољавају сарадњу и заједнички рад више општина, на корист грађана. Заједничким напором можемо лакше решити одређене проблеме, пре можемо доћи до одређених фондова и средстава, а тако и до бољег решења“, рекао је Младеновић. Учесници састанка сложили су се да сусрете руководстава локалних самоуправа и стручних служби организују сваког месеца, како би се на време размењивале све информације о разним пројектима.

Председник општине Врбас Милан Станимировић истакао је да је потребно учинити све како би грађани општина Врбас, Кула и Србобран имали боље службе и јефтинију услугу. „Ако будемо сви појединачно радили сличне пројекте имаћемо скупљу њихову реализацију, уколико уопште и дођемо до извора финансирања. Завршетак централног постројења за прераду отпадних вода је наш најважнији пројекат и кренућемо са спајањем јужног крака колектора, оног који води ка Бачком Добром Пољу, Змајеву и Равном Селу. Истовремено, изграђен је колектор до Куле, урађен пројекат изградње колектора до Црвенке, али и даље је капацитет пречистача већи од броја домаћинстава које можемо спојити. Зато смо данас колегама из Србобрана представили идеју да уместо градње свог пречистача, што је скупље, споје се на наш пречистач и одмах реше проблем. Такав пројекат носи могућност спајања на колектор индустријских зона, од Куле до Србобрана, што је веома важно и корисно. Нама заједно требају бољи и јефтинији програми и планови јер сами мало шта можемо да урадимо“, рекао је Станимировић. Он је позвао и друге суседне општине, Мали Иђош и Бечеј, да се прикључе оваквим састанцима и узму учешће у планирању заједничких пројеката.

Службени лист