Српски  Magyar 
   Жири за доделу књижевне награде „Ленкин прстен“ донео је одлуку да за овогодишњег лауреата прогласи песника из Сомбора Благоја Свркоту. Вредну књижевну награду за најлепшу љубавну песму написану на српском језику између два 21. новембра, када се обележава рођендан Ленке Дунђерски, Свркота је добио за песму Седам малих песама, објављену у збирци Путовање у Мисир. Име победника саопштено је на конференцији за медије у Позоришту младих, у Новом Саду.
  О награди и самом добитнику говорио је Зоран М. Мандић, председник жирија. Он је истакао да се награда „Ленкин прстен“ веома брзо показала као вредан културни бренд и да управо због приче о односу Ленке Дунђерски и Лазе Костића и настанка песме за многе најлепше љубавне песме на српском језику, Santa Maria della salute, носи не само књижевни, већ и историјски и културолошки значај. „Са високом пажњом смо пратили све што се догађало на пољу љубавне поезије од 21. новембра 2008. године до ових дана, посебно у објављеним збиркама, књижевним часописима, културним додацима разних новина и интернет издања. У суженом фокусу биле су песме Снежане Ромчевић, Стане Динић Скочајић, Зорана Пешића, Мирјане Ковачевић, Бориса Лазића, Тање Крагујевић, Тање Милутиновић, Радивоја Шејтинца, Радмиле Лазић, а за четвртог лауреата изабрали смо Благоја Свркоту. Реч је о песми са општим насловом Седам малих песама, занимљиве структуре, која по својој идејној конструкцији помало подсећа на Santa Maria della salute“, рекао је Зоран М. Мандић. Њему су у раду жирија помагали Душан Радивојевић и Драгана Чокић.
  У првој реакцији на вест да је постао добитник вредне награде песник Свркота је за srbobran.rs рекао да је пре свега почаствован и неизмерно срећан. „Нема ништа лепше од оног што је Лаза испевао о Ленки и част је за сваког човека да добије овакву награду. Пишем још из гимназијских дана и до сада сам објавио три књиге поезије, и ово је највреднија награда коју примам. Србобранци су осмислили велику ствар, да подстичу песнике да пишу о љубави, и то је фантастично“, рекао је Свркота. Благоје Свркота је рођен 1948. године и завршио је студије књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду.
  Конференцији за медије у Новом Саду присуствовали су и Бранко Гајин, председник општине Србобран, и Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран. „Поносан сам што сам председник општине која држи до овакве референтне манифестације, до свог имена и до својих знаменитих људи. За све ово заслужни су Лаза Костић и наша Ленка Дунђерски, еманципована и образована жена испред свог времена. Управо њој је Лаза посветио најлепшу љубавну песму на српском језику, Santa Maria della salute, и ове године обележава се 100 година од како је песма настала“, рекао је Гајин. Владимир Мудрински, директор Дома културе, појаснио је да за ову награду не постоји класичан конкурс већ да жири током целе године прати љубавне песме које се објављују у збиркама и другој литератури. Он је позвао све љубитеље поезије да присуствују свечаној додели награде која ће бити организована у четвртак, 19. новембра у Дому културе у Србобрану.

Службени лист