Jan 16, 2019 Last Updated 8:17 AM, Jan 16, 2019
СЛАВЉЕМ ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА БАЧВАНСКЕ ВАРОШИ
 
Прослава Петровдана преселила се из црквене порте на градски трг где је организован први „Србобран фест“
 
СРБОБРАН:Уз звуке више тамбурашких орекстара становници Србобрана прославили су Петровдан, општинску славу дугу два века. По први пут централно славско место измештено је из црквене порте на главни градски трг са постављеном великом бином, јер србобранци имају идеју да од своје славе и манфистације направе бренд интересантан за све Војвођане, али и шире.
 
    Уз славу, од ове године организује се и тамбурашки фестивал.
    „Срби имају два инструмента, југ има трубу а север тамбуру. Трубу смо сачували а тамбуру запоставили и организовањем првог „Србобран феста“ посвећеног тамбури желимо да јој вратимо стари сјај и место које заслужује“ – каже један од организатора манифестације.
    За ову прилику, на Први фестивал тамбурашке музике под отвореним небом Војводине, позвани су најбољи међу најбољима- србобрански тамбураши, оркестар Стевице Јовановића – Чварка, оркестар Милета Николића, Бане Гарави и тамбураши и маестро Звонко Богдан.
    Слава града ове године обележавала се недељу дана. Све је почело коњичким тркама на којима је учествовало око 100 грла а затим настављено низом културно уметничких, забавних и спортских манифестација. Централна манифестација одржана је на Петровдан у центру Србобрана а 3000 људи играло је до дуго у ноћ уз песму Банета Крстића, фронтмена групе „Гарави сокак“ који већ годинама долази у Србобран и један је од главних организатора прославе у Србобрану.
    Након њега наступио је и Звонко Богдан, непревазиђени мајстор тамбурашких и староградких песама.
    „Јако ми је драго што сам дошао у Србобран или Сентомаш, како вам драго, сад кад вас видим у оволиком броју јасно ми је колико волите тамбураше и ову музику“ – рекао је Звонко Богдан поздрављајући окупљене.
    Бранко Гајин, председник општине Србобран каже да ће фестивал тамбурице у Србобрану постати традиционалан и кроз његово одржавање покушаће да од тамбуре направи неку врсту војвођанског бренда као што је  Сабор у Гучи створио бренд од трубе.
    Бане Гарави, како овде зову „Гаравог сокака“ снимио је цео програм и најавио објављиванје ЦД.
Посебно сам задовољан што Фестивал није био такмичарског карактера, јер су тако дали тамбурици улогу коју има на слављима. Фестивал тамбурице у Србобрану вероватно ће бити традиционалан, а већ за следећу годину учешће на Фестивалу најавио је оркестар из Америке – рекао је Бане Гарави.
Славски дан није последњи дан манифестације јер су прексиноћ у Србобрану свратили „Ортодокс Келтс“.
 
Г.Добриловић
БЛИЦ, 15,07.2006.
„СРБОБРАН ФЕСТ „ ПОСТАЈЕ ТРАДИЦИЈА
 
Бане Крстић из „Гаравог сокака“ жели да се домаћим и светским тамбурашима од Србобрана направи „војвођанску Гучу“
 
СРБОБРАН: Србија већ поодавно има трубу и Гучу, а Војводина ће за неколико година имати тамбуру и Србобран. То је основна порука са недавно одржаног првог фестивала тамбурачке музике „Србобран фест 2006.“ који је током петровданских свечаности окупио седам оркестара из Војводине.
    Овог пута наступи тамбураша били су ревијалног карактера, а већ од наредне године биће такмичарски – каже Бане Крстић, један од главних покретача „Србобран феста“ и вођа чувеног „Гаравог сокака“.
    Бане „гарави“ је са Драганом Крњетином и Владом Николићем одабрао Србобран да буде, како с поносом веле Србобранци, тамбурашки центар света.
    Могао је то у Војводини да буде било који други град, али Србобран има нешто што други немају: култ тамбура и тамбурашке музике. На овим просторима средње Бачке изнедрили су се многи врсни тамбураши који су тамбуром стекли славу, али и они чија каријера није ишшла даље од сеоске крчме. Управо због рих и таквих тамбураша, пониклих, попут трубача, из народа, који су у тамбуру ударали „на слух“ и преносили ту вештину с колена на колено, желимо да створимо њихов сабор на коме ће се, пред широким аудиторијумом, међусобно такмичити – објашњава Крстић.
    Ценећи идеју Банета Крстића као , како рече, оригинално војвођанску, Бранко Гајин, председник србобранске општине, дао је свесрдну подршку пројекту „Србобран феста“.
    Тамбура и тамбурашка музика су прпознатљив војвођански бренд који има изворно порекло и традицију. Част нам је да Србобран буде центар окупљања тамбураша из целог света и учинићемо све да фестивал постане традиционалан. – каже Гајин.
    По наступима мајстора тамбурице на првом „Србобран фесту“ и реаговању бројне публике, јасно се могло закључити да је идеја ударила „право у срце“ оне којима је сабор намењен. Поред Милета Николића и његовог оркестра, представила су се и „банде“ Стевице Јовановића – Чварка, србобранског „Договора“ , да би на крају Крстићев „Гарави сокак“.
    ово је први и најважнији корак да од Србобрана направимо тамбурашки центар света. Већ наредне године фестивал ће трајати три дана. Имаћемо госте из Хрватске, Румуније, Мађарске.... Стигла је и пријава тамбурашког окрестра из Америке. Биће то, без сумње, сабор тамбураша целог Земљиног шара, аматера и професионалаца, познатих и оних који ће то тек постати. Публика ће бити најбољи судија, као и увек, а србобранци свакако добри домаћини – истиче Бане Крстић.
 
Коста Рајевић
ПОЛИТИКА , 24.07.2006.
СРБОБРАН: Србобранци су јуче прославили сеоску славу Петровдан који је како кажу стари Србобранци, од кад се памти слава овог места. Ове године прослава траје целих недељу дана, током којих је одржан низ културно-уметничких, забавних и спортских манифестација.
 
    Почело је још у недељу коњичким тркама на којима су учествовала 84 грла, а настављено је и током ове недеље пригодним прогамима у којима је учествовао велики број људи. На Петровдан је била највећа фешта у Србобрану. Током дана одржано је финале кошаркашког турнира у „Стритболу“, док су увече сви љубитељи тамбурице, који су се затекли у Србобрану, могли да уживају у наступима неколико тамбурашких оркестара из целе Војводине који су учествовали на Првом фестивалу тамбуре у Србобрану под називом „Србобран фест 2006“. Ове године фестивал ће бити ревијалног типа, а гост вечери био је непревазиђени мајстор тамбурашких и староградских песама Звонко Богдан. Према речима организатора прославе, фестивал тамбурице у Србобрану постаће традиционалан и кроз његово одржавање покушаће се да се од тамбуре направи нека врста војвођанског бренда. Синоћ су Србобранци и њихови гости могли да уживају и у музици групе „Гарави сокак“, чији је фронтмен Бане Крстић један од главних организатора прославе у Србобрану.
 
Данас ће се прослава у Србобрану наставити наступима неколико КУД-ова, а увече ће на тргу у центру концерт одржати београдски састав „Ортодокс келтс“

Н.Перковић
ДНЕВНИК, 13.07.2006.

Службени лист