Српски  Magyar 

Матија Бећковић освојио "Ленкин прстен"

   Матија Бећковић добитник је новоустановљене награде "Ленкин прстен", која је први пут додељена за најлепшу љубавну песму на српском језику. Награду коју додељује Дом културе у Србобрану, Бећковић је добио за песму "Парусија за Веру Повлодољску".
   - Обичаји не дозвољавају добитнику награде да ту награду и хвали, али опростићете ми ако кажем да ми је ово најмилија награда од свих које сам добио. Није чест случај да најлепша песма буде посвећена најлепшој девојци једнога народа и да та девојка буде из најплеменитије породице града Србобрана. Ленка Дунђерски је надахнула великог песника Лазу Костића да је у песми обесмрти. Изузетна ми је част што сам први добитник тек установљене награде "Ленкин прстен" - рекао је Матија Бећковић приликом преузимања награде.
   Према речима Бећковића, рекло би се да ова награда одувек постоји и да се не додељује први пут, али векови ће то антидатирати и људи ће мислити да је то тако и било.
   - Награда је са пуним песничким и метафизичким оправдањем припала Матији Бећковићу, за изванредну песму која ће крупним словима бити уписана у историји српског песништва. Није чудо што су се наизглед случајно поклопила два догађаја, а то је да у истој години буде објављена сјајна Бећковићева песма и да се оснује награда која подсећа на Ленку Дунђерски као незаборавну готово митску инспирацију Лазе Костића - рекао је Негришорац.
   Награду "Ленкин прстен", Бећковићу је уручио Милан Дунђерски, који је пре неколико година дошао на идеју да се у част Ленке Дунђерски оснује књижевна награда за најлепшу љубавну песму. У част чувене Србобранке, између две годишњице њеног рођења, награда која је први пут установљена додељиваће се крајем новембра сваке наредне године.
С. ВУЧАНОВИЋ