Српски  Magyar 

Завршена 24. Кобасицијада

Овогодишњу 24. Традиционалну туристичко-привредну манифестацију Туријску Кобасицијаду коју је у петак,  22. фабруара 2008. године отворио председник Општине Србобран, посетило је велики број привредника, представника покрајинских и републичких институција, новинара и других гостију како из земље, тако и из иностранства. По процени организатора кроз Турију је за протекла 3 дана прошло око 50.000 људи
Поред богатог културно уметничког програма који се сва три дана одвијао на  централној бини, одржано је низ такмичења, отворена изложба ликовних стваралаца општине Србобран, док су у вечерњим сатима у петак и суботу посетиоци могли уживати у концертима Александра Саше Петровића и групе «Апсолутно романтично»

Писани медији су овој манифестацији поклонили  велику пажњу, а ми Вам преносимо писање неких од њих


Кобасица и ове године „порасла“ за један метар
Већ по уласку у село Турија код Србобрана, које је домаћин и ове, 24. по реду светске кобасицијаде, могла се видети гужва на раскрсници где је постављена бина, око које су се тискали гости из целе Србије, али и земаља у окружењу. Новинари из готово свих медија, у суседном сокаку, окружили су трактор који је вукао најдужу кобасицу на свету.
Туријци су и ове године продужили своју кобасицу за један метар, па сад светски и туријски рекорд износи 2.024 метра кобасице „уцело“. Рекордерка, како јој мештани тепају, оволико је била дуга веома кратко време, тек толико да се довезе до центра села и слика, а одмах затим почело је скраћивање, јер се продавала „на метер“, а не као у месарама, на килограм. Метар туријске кобасице коштао је 300 динара. Месари који су је правили кажу да је она у ствари била дужа за пар стотина метара од пријављених 2.024, али за рекорд се узима оно што је верификовано.
- Ми, за сваки случај, додамо пар стотина метара да се не нађе неко да нас пребаци, онако из прикрајка, па сад сигурно знамо да је најдужа - каже један од младих мајстора који су је правили.
Ако би се овој главној додале све друге кобасице изложене, испечене и поједене јуче у Турији, могло би се говорити о десетинама и десетинама километара војвођанског специјалитета.
Кобасица је направљена у домаћинству Радослава Медурића Чике, једног од организатора 24. кобасицијаде.
- Кобасицу смо почели да правимо још од уторка. Дан и ноћ без престанка, нас десетак Туринаца, и стигли на време да направимо ову данас, најдужу на свету. Да бисмо је направили, морали смо да закољемо 32 крмаче, да спремимо много зачина, 50 килограма једног и 50 килограма другог, и још десет килограма бибера, каже Чика Медурић, не откривајући до краја ког једног и ког другог зачина је коришћено, јер је рецепт туријске кобасице и даље тајна.
- Идеална комбинација је два одсто зачина на укупну тежину кобасице, па рачунајте! Једино соли треба да буде 2,2 одсто - открио је мајстор Медурић.
Кобасица је била тешка више од 2.500 килограма, продавала се на метар који је коштао 300 динара и, кад се све израчуна, вредела је око 7.500 евра. За изношење кобасице сложене у великој кутији на точковима било је потребно десетак снажних људи, све док рекордерку није преузео велики трактор и одвезао је до центра села. Успут су је пратили тамбураши и главном мајстору Чики Медурићу певали „Јао, Чика, ти си лепог лица, најбоља је твоја кобасица“.
У центру Турије кобасицу је сачекало више хиљада одушевљених гостију са свих страна, а млади добошар најавио је њен долазак и почетак продаје. Прикупљени новац организатори ће потрошити на изградњу канцеларије манифестације, као и на школске и предшколске установе.
Као и сваке године, Турију су и овога пута закрчиле стотине аутомобила и аутобуса из свих крајева Војводине и Србије. Као и на сваком вашару, могло је да се купи свега, од пиратских касета и ЦД-ова, разних алата и помагала за домаћинство који „решавају“ све проблеме, алата за свињокољ, до слаткиша и алкохола, застава и играчака, без чега овакве феште никако не могу. Мирис роштиља ширио се целим атаром, а поред кобасица, нудили су се сви сухомеснати производи из војвођанске кухиње. Гости су се такмичили у брзом једењу кобасице, мерили су се најтежи посетиоци, тражили они који стижу из најудаљенијег града.

Блиц,
Аутор: Г. Добриловић | 24.02.2008

 


Туријска кобасица дужа од сокака
Четири дана и ноћи дванаест врсних мајстора радило је на припреми кобасице од скоро две и по тоне, која је до последњег залогаја продата и поједена на 24. туријској „Кобасицијади“

Турија – Најмање 50.000 чељади, према проценама организатора, продефиловало је протеклог викенда Туријом, напредним паорским селом у срцу бачке равнице, надомак Србобрана. Овде је, по 24. пут заредом, одржана „Кобасицијада“ – својеврсна свечаност у славу добре хране и неговања старих народних обичаја. Сјатила се маса из свих крајева Србије, али и неколико стотина гостију из Словеније, Мађарске, Хрватске, Македоније, Румуније и Бугарске.
У центру пажње ове светковине гурманлука, била је кобасица дугачка 2.024 метра и тешка више од две тоне, коју је пред публику у специјалној приколици довукао снажни трактор, уз доста напора. То је највећа кобасица икада направљена на свету, али ипак неће бити званично верификована, будући да представници Гинисове књиге рекорда нису присуствовали њеном припремању и мерењу. Ипак, Туријци и даље држе светски рекорд у овој занимацији, јер су још пре 24 године направили кобасицу од тачно два километра и од тада их нико није претекао.– На припреми меса и смесе, као и на пуњењу ове наше „рекордерке“, радило је 12 мајстора, даноноћно од среде до суботе. У кобасицу је самлевено најквалитетније месо од 30 тешких товљеника, а утрошено је још по педесетак килограма соли и паприке, као и по десетак килограма бибера и белог лука. Остале зачине који су коришћени не помињемо, јер представљају „службену тајну“ „Кобасицијаде“ – понешто открива за наш лист Мирослав Медурић, председник Организационог одбора и један од утемељивача манифестације. Гигантска туријска кобасица продавала се по цени од 300 динара – за метар. Ретко је ко одолео изазову да купи макар парче и да је проба. Разграбљена је за неколико часова, а укупан пазар достигао је 7.500 евра.
Музика је трештала на сваком кораку, а на великој бини у центру села смењивали су се наступи 15 културно-уметничких друштава и оркестара. Потврђено је и овога пута колико је „Кобасицијада“ популарна и Турија је уврштена у многе светске туристичке календаре. Од прошле године, кобасица која се производи у овом селу, патентирана је и регистрована код међународних прехрамбених асоцијација као заштићена робна марка.
Дуж главног сеоског сокака, са обе стране од по два километра, али и у околним широким шоровима, народ се тискао под шатрама и у кафанама, као и на отвореном простору, где се димио роштиљ и у великим котловима крчкао паприкаш. Неописива гужва владала је и око тезги са сухомеснатим домаћим специјалитетима. Наравно, понуда кобасица, свежих и одимљених, жестоко папрених или са мање зачина – била је највећа.
Међу посетиоцима нашао се и гувернер НБС Радован Јелашић. Дошао је, како нам рече, сасвим приватно, да би се присетио како је још као дечак са оцем и братом учествовао у ритуалу свињокоља и прављења кобасица, кулена, шваргле и урке. Посебна почаст указана је Марцију Бонифацију Моаресу из Рио де Жанеира, коме је припала награда као госту из најудаљенијег места. Превалио је овај Бразилац десетак хиљада километара да би са супругом Сандром, рођеном у Сремским Карловцима, присуствовао тродневном туријском спектаклу.
Према оцени стручног жирија, у чијем саставу су били професори са Технолошког факултета у Новом Саду и технолози „Карнекса“, прва награда за најбољу индустријски произведену кобасицу припала је фирми „Алф“ из Каћа, док је Дражен Сремчев из Турије освојио победничку титулу у конкуренцији произвођача кобасица на стари „домаћински“ начин. У такмичењу брзог једења кобасица без премца био је Милован Радановић из Сирига, који је за свега 49 секунди „смазао“ скоро пола килограма печене „кобаје“. За „најчовека“ овогодишње „Кобасицијаде“, са својих 186 килограма, проглашен је Бранислав Драгољевић из Сремске Каменице. Као награду, освојио је толико килограма кобасице колико је сам тежак.
Као и ранијих година, целокупан приход остварен на овој манифестацији биће усмерен у хуманитарне сврхе. Домаћини су изузетно задовољни и посетом и прометом. Према њиховој грубој процени, за три дана је на штандовима продато најмање тридесет тона разних месних прерађевина, док је за посетиоце сервирано око 10.000 оброка свињског и овчијег паприкаша, двоструко више порција свеже кобасице и пљескавица, испечено је око 500 прасади и један бик на ражњу тежак око пола тоне. Све је то обилато заливано потоцима пива, вина, сокова и жестоких пића.


Политика
Петко Копривица
[објављено: 25/02/2008]

 

НАПРАВЉЕНА КОБАСИЦА ДУЖА ОД ДВА КИЛОМЕТРА
Турија - Кобасица за Гиниса, дужа од два километра, изложена је јуче на Кобасицијади - туристичкој и привредној манифестацији која је по 24. пут организована у војвођанском месту Турија крај Србобрана. Највећу кобасицу на свету, дужине 2.024 метра и тешку скоро 2,5 тона, направило је десетак искусних мајстора из Турије, предвођених председником организационог одбора Кобасицијаде Мирославом Медурићем. Бета

Данас, 25.02.2008.