Српски  Magyar 

НЕМА КРАЈА СПОРУ ОКО ДРЖАВНИХ ЊИВА

Иако је пре више од годину дана Општина Србобран на лицитацији издала у трогодишњи закуп 1.244 хектара државног земљишта које обрађује ПИК Бечеј, већ другу сезону заредом група пољопривредника која је закупила ово државно земљиште не може да уђе у посед ових парцела.

Према речима Блаже Стајића, једног од закупаца ових парцела иако је Министарство пољопривреде дало сагласност на целокупан поступак лицитација у Србобрану и потписало уговоре са свим закупцима у ПИК Бечеју и даље одбијају да напусте посед.
„Целу причу режира директор ПИК-а, Драган Сатарић који тера раднике да даноноћно стражаре код ових парцела како би нас својом механизацијом спречили да уђемо у посед њива које смо апсолутно у складу са законом закупили на лицитацијама у Србобрану. Да смо законити закупци потврдило је и министартво са којим смо потписали уговоре, али у ПИК то неће да прихвате и већ су нас у пар наврата физички спречили да уђемо у посед. Ми знамо да они на тим парцелама имају посејано пар стотина хектара пшенице и лицерке које су посејали након лицитација, али чак и када смо покушали да се договоримо да заменимо то земљиште за неке друге парцеле у ПИК-у нису хтели ни да разговарају о томе. Ја се надам да ће нас локална самоуправа и министарство пољопривреде увести ускоро у посед ових парцела јер они су нам издали земљиште, потписали смо уговоре и нема више шта да се чека“, каже Блажо Стајић.
Правде ће бити
Према речима Бранка Гајина као што су лицитације урађене у складу са законом што је потврдило и министарство пољопривреде, тако ће ускоро и сви закупци бити уведени у посед свих парцела које су закупили. Он каже и да ће бити спроведено без обзира да ли се у ПИК Бечеју слажу са тим или не.
Према речима Бранка Гајина, председника општине Србобран то ће и бити урађено без обзира на понашање представника бечејског ПИК-а.„Републички пољопривредни инспектор је јуче упозорио ПИК Бечеј да мора напустити посед на 1.244 хектара које се налазе у србораснком атару и које смо у складу са законом на лицитацији издали у закуп пољопривредницима. Мени је жао што се ПИК није појавио на лицитацији иако смо их благовремено позвали, али директор ПИК је вероватно мислио да ће у Срборану проћи са вансудским поравнањем као у Бечеју где обрађују преко 10 хиљада хектара државне земље и за њу плаћају закуп од 5,5 до 6 хиљада динара по хектару и где до сада није одржана ниједна лицитација државног земљишта. Сада покушава уз помоћ радника и неких парола да задржи право коришћења, али сматрам да је боље да радницима објасни због чега ПИК није учествовао на лицитацијама у Србобрану него што их тера да стражаре поред њива“, каже Бранко Гајин.

Дневник, 07.02.2008., Н.Перковић