Српски  Magyar 

Корак ближе изградњи акумулације Србобран

Влада Србије донела је 27. јула решење којим је утврђен јавни интерес за експропријацију у циљу изградње акумулације Србобран на реци Криваји и повезивања акумулације са каналом ДТД Бечеј-Богојево, пренео је портал еКапијја. За корисника експропријације одређена је АП Војводина, а за потребе ЈВП "Воде Војводине", које је још у децембру 2013. године склопило уговор са општином Србобран о финансирању водних објеката регионалног система за снабдевање водом северне Бачке - подсистема Србобран.

"У фебруару 2014. склопљен је уговор о изради пројектно-техничке документације Студије оправданости са идејним пројектом и главног пројекта црпне станице Србобран и доводног канала до акумулације Србобран, као и Студије оправданости са идејним пројектом и главним пројектом бране и акумулације Србобран, подсистема Србобран", наводи Александар Николић, помоћник директора за техничке послове "Вода Војводине".

Решењем је предвиђено да се целокупно подручје Северне Бачке снабдева водом из више изворишта, а један од седам подсистема је и систем Србобран. Саговорник еКапије каже да је предвиђено да подсистем Србобран захвата воду из ДТД канала Бечеј–Богојево и снабдева водом за наводњавање у коначној фази површину од близу 11.000 ха. Највећи водозахват на систему Србобран ће бити црпна станица Србобран која ће захватати воду из канала Дунав-Тиса-Дунав и препумпавати је у акумулацију у долини Криваје.

"Кључни објекат на подручју овог подсистема је Акумулација Србобран која служи као компензациони базен у који се доводи вода из канала Бечеј–Богојево, за снабдевање водом околних система за наводњавање. Акумулација ће се снабдевати водом делом из горњег тока реке Криваје, а углавном захватањем воде из канала Бечеј–Богојево будућом црпном станицом капацитета 2,40 кубних метара у секунди и доводним каналом дужине 1,4 километра. Када акумулација буде готова из ње ће моћи да се наводњава око 4.800 ха. Додатне погодности су и бољи квалитет воде у водотоку Криваја низводно од уставе Фекетић, као и штедња и боље искоришћавање водних ресурса акумулације Зобнатица и у водотоку Криваја до уставе Фекетић", истиче Николић.

Општина Србобран је са Заводом за урбанизам Војводине уговорила израду Плана детаљне регулације (ПДР) за подручје подсистема Србобран, који је усвојен 11. јуна 2015. године. По завршетку ПДР-а пројектант је морао да прилагоди до тада завршену документацију новом Закону о планирању и изградњи, завршено је идејно решење и након добијања локацијских услова урађен је и пројекат за грађевинску дозволу за оба дела (црпну станицу са цевоводом и за брану са акумулацијом).

"Упоредо са овим ЈВП Воде Војводине је покренуло поступак утврђивања јавног интереса ради изградње акумулације Србобран и везног канала код Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Добијено је решење о експропријацији и урађен је пројекат геодетског обележавања који је предат у катастар Србобран, после чијег спровођења ће моћи да се уради експропријација, а након тога ће бити могуће добити грађевинску дозволу. Средства за изградњу би се обезбедила из за то расположивих фондова", објашњава Александар Николић.

Процењена пројектантска вредност комплетне инвестиције за изградњу црпне станице и доводног цевовода износи око 200 милиона динара, а за акумулацију, брану и неопходне објекте (седам мостова) још око 180 милиона динара. Радови ће се изводити по фазама, које ће се сукцесивно према расположивим капацитетима пуштати у рад, што ће омогућити и лакше извођење инвестиције и коришћење потенцијала овог важног регионалног подсистема.