Српски  Magyar 

Подршка пружаоцима социјалне заштите

Марко Кошутић, Савез удружења за помоћ МНРО

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер", у сарадњи са Савезом удружења за помоћ МНРО, организовало је у малој сали СО Србобран промоцију појединих услуга социјалне заштите намењених лицима са посебним потребама.

"Циљ едукације је да се представници локалне самоуправе упуту у процесе наручивања услуга социјалне заштите, односно на који начин локална самоуправа може изаћи у сусрет потребама деце и одраслих са сметњама у развоју, поштујући законску процедуру", рекао је Марко Кошутић из Савеза удружења за помоћ МНРО.

Представљајући модел рада и пружања усуга Удружења за помоћ МНРО "Плава птица" из Куле, у којем Кошутић ради, функционери и запослени у Општинској управи Србобран, он је посебно апострофирао локалне услуге заштите, попут дневног боравка, становања уз подршку и услуге ране интервенције и рехабилитације деце која су на предшколском узрасту и млађе.

"То су три услуге које функционишу у Кули а у Србобрану су у зачетку, посебно дневни боравак и рана рехабилитација, све захваљујући Бисеру. Међутим, услуге су у највећој мери ослоњене на ресурсе удружења, на пројектне активности, уз подршку општине, али потребно је да то пређе у константу, устаљену услугу коју успоставља једна локална самоуправа. Општине нису обавезане да стоје трајно иза оваквих пројеката, али док постоје потребе грађана, а оне су сигурно трајне, потребна је и њихова подршка. Потребно је успоставити процес, у законском оквиру, избора пружаоца услуге, који се дешава на годишњем или двогодишњем нивоу, када се редефинише колика је потреба за услугом, ко ће је пружати, у ком обиму и на који начин. Тако се обезбеђује стабилно финансирање из буџета и то је потребно пренети на све локалне самоуправе", рекао је Кошутић. 

Службени лист