Српски  Magyar 

Време је за нови однос према удружењима

Након пет дана свакодневог дружења, играња и учења полазника, волонтера и њихових бројних гостију, завршен је  овогодишњи, 11. по реду, Еко камп "Буди еко фин", који су организовали Удружење за помоћ МНРО "Бисер" и Удружење геронтодомаћица "Осмех за старост".

Последњи дан обележила је јавна трибина на којој је промовисана услуга дневног боравка за децу са посебним потребама у општини Србобран.

На трибини су учествовали представници локалне самоуправе: заменик председника општине Лазар Крајиновић, председник Скупштине општине Радивој Парошки, затим чланови Општинског већа, представници Центра за социјални рад, Дома здравља и Удружења "Кућица" из Врбаса и други.

На трибини је оцењено да је досадашња сарадња БИСЕР-а, локалне самоуправе и Центра за социјални рад била добра, и да постоји заједнички интерес да се ова сарадња унапреди и настави. Констатовано је да дневни боравак, услугу коју БИСЕР пружа треба подржати, побољшати услове, а услугу социјалне заштите проширити на становање уз подршку и помоћ у кући. Такође један од закључака ове трибине је да треба радити  на оснаживању и других удружења, која су спремна да постану пружаоци услуга.

Децу у кампу посетио је и Нешко Честић, председник општине Србобран. Према његовим речима, време је да локална самоуправа снажније обрати пажњу на удружења грађана и организације чије деловање има посебно вредну улогу за ширу друштвену заједницу.

"Ми имамо неколико удружења грађана у нашој општини која својим радом заслужују далеко конкретнију подршку наше заједнице. Једно од њих је, свакако, Бисер. Са задовољством сам посетио камп и оно о чему размишљам је да у будућности морамо урадити неке промене у односу према удружењима грађана која делују у нашој општини. Прилично велика средства из буџета одвајали смо до сада за рад удружења, али сматрам да смо недовољно помагали удружењима којима је помоћ заиста потребна, а далеко више удружењима која би требала да буду самостална и не зависе од локалне самоуправе. Наш задатак биће да то променимо и помогнемо далеко више удружењима која се баве децом, помажу особама са инвалидитетом и која свој рад конципирају на пружању конкретне помоћи старим и немоћним члановима нашег друштва", рекао је Честић.