Српски  Magyar 

Одржана 3. седница СО Србобран

III sednica Skupštine opštine Srbobran

Одборници Скупштине општине Србобран заседали су данас по трећи пут у новом сазиву. Петочасовна седница имала је 23 тачке дневног реда, обележили су је дуге, садржајне и на моменте жучне расправе, неслагања одборничких група око појединих тема, али и ефикасно усвајање бројних одлука важних за функционисање општине Србобран. На почетку седнице ГГ „Бранко Гајин“ предложила је измену дневног реда, али предлог није добио подршку локалног парламента, па је рад започео по унапред одређеном дневном реду. Одмах затим СО је констатовала да је одборник Јован Туторов напустио одборничку групу Социјалистичке партије Србије, те да одборничка група СПС од сада броји шест чласнова. Констатовано је и да Одборничка група „Александар Вучић - Србија побеђује“ има 11 чланова.

Уз редовни записник са претходне седнице Скупштине општине, локални парламент је већином гласова владајуће коалиције “Александар Вучић - Србија побеђује“, СВМ, СПС усвојио Одлуку о приступању трећим допунама Статута Општине Србобран, Одлуку о измени Одлуке о одређивању надлежног органа за доношење Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Општини Србобран и спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини, затим Одлуку о скидању усева са пољопривредног земљишта у јавној својини Републике Србије односно Општине које се налази на територији Општине Србобран, одлуке о некоришћењу права прече куповине у случајевима Боснић Мирјана, Дунђерски Душко, Котта-Дунђерски Гордана и Вуковић Ђорђе, и Раут Сока, Одлуку о допуни Одлуке о одређивању надлежних органа за одлучивање и предлагање аката о прибављању и располагању стварима у јавној својини Општине Србобран, као и Одлуку о измени и допуни Одлуке о давању у закуп непокретности којим располаже Општина Србобран.

Међутим, десета тачка дневног реда, Одлука о измени и допуни Одлуке о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима на територији Општине Србобран, није добила потребну већину у локалном парламенту, па је Змај Јовина улица и даље остала затворена за саобраћај, иако је ова тема била уврштена у дневни ред. За отварање улице било је 13 одборника , девет је било против, док је пет било уздржано при гласању.

У наставку заседања скупштинска већина, уз подршку и појединих опозиционих одборника, донела је Одлуку о условима и начину рушења објеката, Одлуку о измени Одлуке о образовању Локалног савета за здравље, Извештај о извршењу буџета Општине Србобран за период јануар – јун 2016. године, Извештај о раду и финансијски извештај Установе за културу Дом културе Србобран за 2015. годину, Извештај о раду и финансијски извештај ЈКП „Градитељ“ Србобран за 2015. годину, те Одлуку о расподели добити по годишњем финансијском извештају ЈКП „Градитељ“ Србобран за 2015. годину.

"Зелено светло" локалног парламента добили су и предлози о разрешењу и о именовању вршиоца дужности директора ЈКП "Градитељ", Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран и Установе за културу Дом културе Србобран.

Уместо Дарка Ненезића на место в.д. директора Јавног комуналног предузећа "Градитељ" именован је Божо Драгичевић, уместо Маје Крстић на место в.д. директорке Центра за физичку културу, рекреацију и туризам именована је Бојана Јокић, а уместо  Елизабете Мавренски, Дом културе Србобран убудуће ће са позиције в.д. директорке водити Бранислава Секулић.

Већином гласова Скупштина општине Србобран је именовала Комисију за одређивање назива појединих делова насељених места (улица и тргова), Комисију за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, Комисију за планове, Надзорни одбор ЈКП "Градитељ", Управни и Надорни одбор Центра за физичку културу, рекреацију и туриазм, Управни одбор Дома културе Србобран, Управни и надзорни одбор Народне библиотеке Србобран, Управни и Надзорни одбор Центра за социјални рад, Управни и Надзорни одбор Дома здравља "Др Ђорђе Бастић", представнике локалне самоуправе у Социјално-економском савету, затим Савет за управљање миграцијама и трајна решења, Управни одбор Спортског савеза, Савет за Парк природе "Бељанска бара", Општински савет за безбедност и Штаб за ванредне ситуације.

Седница Скупштине општине Србобран окончана је одборничким питањима, у 14.00 часова.