Српски  Magyar 

Србобран одао почаст жртвама Великог рата

Са жељом да трајно сачувају од заборава све јунаке Великог рата, храбре борце за слободу Србије, синоћ је у Србобрану, у Храму Светог Богојављења, одржан парастос и положени венци на спомен обележје србобранским добровољцима страдалим од 1914. до 1918. године.

Венце пред спомен плочу на којој је уклесано 181 име пострадалих Србобранаца и Србобранки, положили су представници општине Србобран, затим представници ОО СУБНОР-а Србобран, Удружења добровољаца 1912 - 1918. "Видовадан" из Сирига и других организација. Парастос настрадалим служио је протојереј Јован Кезан, парох србобрански.

Обраћајући се присутнима након полагања венаца, Радивој Парошким, председник Скупштине општине, истакао је да је повод окупљања, а то је стогодишњица оснивања Прве српске добровољачке дивизије у којој су се борили и Србобранци, велик и значајан и не сме никад бити прекривен плаштом заборава.

"Чак 98 добровољаца из Србобрана дало је свој допринос победи у Великом рату, а своје животе изгубило је више од 180 наших суграђана. Имамо обавезу да их сећамо и одајемо почаст јер су учинили велико дело. Њихово велико дело није само у чину да као добровољци учине искорак да се споје са Српском војском и крену у ослобођење, већ и да жртвују све, своје животе, своје породице које су остале у Србобрану. Превалили су ограмна пространства да би стигли у окриље српске војске и кренули у пробој Солунског фронта, у освајање слободе и ослобођење Србије. Можда смо мало и запоставили наше великане, а имамо их доста, али нико не сме бити заборављен док постоје потомци који се сећају. Ово је време када морамо да се сећамо, сваки пут и на сваком месту, свих наших предака. Нека је слава нашим прецима, а нама на част и дику што су били наши", рекао је Парошки.

У наставку обележавања јубилеја, у Дому културе Србобран отварена је изложба Удружења добровољаца 1912 - 1918. "Видовадан" из Сирига, под називом "Прва српска доборвољачка дивизија 1916 - 1919". Окупљене је поздравила Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран, а част да отвори изложбу припала је Драгољубу Вујовићу из Удружења добровољаца 1912 - 1918. "Видовадан".

Задовољство што су добили прилику да учествују у обележавању јубилеја, у име ОО СУБНОР-а, исказао је Слободан Радић, председник борачке организације. Присутни су имали прилику да виде фотографије срспких добровољаца који су се окупљали на разним странама света, од Африке до Сједињиних Америчких Држава, и припремали за одлазак на фронтове на којим је пламтио Велики рат. Аутори изложбе су Јован Пејин и др Миливоје Пршић.

За крај програма промовисане су књиге "Незапамћена битка" и "Српски добровољци у Русији 1914 - 1918", аутора др Милана Мицића. О књигама су говорили Радован Влаховић и сам аутор. У музичком делу програма учествовала је изворна група "Звуци са камена".