Српски  Magyar 

Римокатоличка црква у Србобрану обележила свој празник

Римокатоличка црква Узвишења Светога Крста у Србобрану обележила је јуче, 14. септембра, свој велики благдан по којем је и сама названа. Свечаности су започеле службом на Калварији, у присуству свештеника, бројних верника и представника општине Србобран, организација и удружења, као и поштоваоца цркве.

Након службе на Калварији, која је са капелом и стацијама грађена 1869. и 1870. године, окупљени су прешли у цркву Узвишења Светога Крста, где је одржана свечана миса. Мису је служило 16 свештеника рођених у Србобрану и Темерину, који су у служби по римокатоличким црквама на територији целе Војводине. На празник у Србобран они су стигли из црквених општина Бечеј, Темерин, Богојево, Бачко Градиште, Сента, Палић, Врбас, Нови Сад. Беседу је одржао свештеник Јозеф Тот, рођен у Србобрану а сада службу врши у Бајши.

Празнику србобранских католика присуствовали су и Нешко Честић, председник општине, Радивој Парошки, председник Скупштине општине, др Илија Газепов, Ифју Золтан, Фодор Сабадош Беата, чланови Општинског већа, Колер Карољ, председник Савета МЗ Србобран, као и поједини одборници локалног парламента.
 
Покровитељ црквене манифестације била је општина Србобран.

Службени лист