Српски  Magyar 

Млади гимназијалци отворили Европску недељу мобилности

Шетњом Србобраном, од једног до другог значајног објекта чија прошлост у себи носи неке од историјски најважнијих тренутака за наш град, започела је акција Европске недеље мобилности. Част да отворе акцију имали су ученици Гимназије "Светозар Милетић", који су заједно са директорком школе Мајом Туторов и професором Миланом Ђорђевићем, као и појединим заинтересованим грађанима, "прошетали кроз неколико векова прошлости србобранске".

На сваком од пунктова на ком су се задржали, од зграде старе Гимназије, куће породице Продановић, објеката везаних за породицу Дунђерски, Стевана Владислава Каћанског - Барда, затим на градским трговима, у портама Православне и Католичке цркве, до куће Нандора Гиона и другим, ученици су имали прилике да чују неке од чињеница из историје Србобрана, од насељавања становника, борбе за равноправнији положај и слободу у оквиру Хабзбуршке монархије и Аустоугарске, до дана присаједињења Србији и живота у Краљевини СХС и Краљевини Југославији. У Спомен кући "Гион Нандор" ученицима су се обратили Ева Киш, директорица Народне библиотеке Србобран, и новинар Ласло Парацки.

За крај обиласка уприличен је пријем у Скупштини општине Србобран, где су ученике дочекали Нешко Честић, председник општине, Радивој Дебељачки, члан Општинског већа и руководилац Канцеларије за локални економски развој која организује Европску недељу мобилности.

"Ваша школа, као наследница Велике српске гимназије из 1919. године, једна је од најважнијих институција у нашој општини и ми поносни на овај образовни центар. Из наше Гимназије изашли су многи ђаци, данас широм света запослени у великим компанијама. Када за 20, 30 године неко од вас буде радио у таквим компанијама, знаће се да је прва знања стицао у Србобрану и то нас радује. Добро је да су професори и директорка препознали значај Европске недеље мобилности и прихватили учешће у акцији, јер она промовише основне вредности. Зато, неће нам вредети дипломе ако изгубимо основно образовање, наук да наш мали град треба да буде чист и да треба да живимо здраво. Зато се морамо учити основним вредностима - чувању животне средине, чувању здравља, чувању историје, културе и традиције свога града, а све то промовише Европска недеља мобилности. У вашим годинама можда и није природно да све одмах схватите и усвојите, али ћете у будућности сигурно знати колико је била важна ваша школа, колико је било важно да знате шта су историјске и културне вредности вашег града. Зато покушајте да већ данас запамтите што више тога, да упознате оне који не знају, јер тако се чува богатство о којем говоримо", рекао је Честић.

Честић је упозорио и на значај очувања животне средине, посебно Великог бачког канала, који је парадигма неодговорног понашања и опасности које произилазе из тога. "И сами видите шта се дешава. Реагујемо увек када се нешто догоди, и овога пута смо обавестили све органе о помору рибе, али не знамо да ли ћемо успети да то зауставимо. Ипак, важно је да сви виде да се против тога боримо. Треба установити јасне ставове и ви морате и са 12, и са 14, и са 17 година знати да је хигијена вашег града, куће, учионице, живота веома важна. Из тога произилази и здрав живот и здраво друштво", рекао је Честић.

Радивој Дебељачки искористио је прилику и захвалио свим учесницима акције и изразио уверење да су издвојено време провели на најбољи начин, ближе се упознавајући са важним културно-историјским местима и причом коју чувају у себи.

"Драго ми је да сте се одазвали акцији Европске недеље мобилности. Посетили смо неколико знаменитости Србобрана које треба неговати и уздићи на још значајнији ниво, чиме ћемо се бавити у наредном периоду. Европска недеља мобилности одржава се у бројним градовима Европе, а сада се шири и на нашу земљу. Србобран се ове године прикључио акцији и ушли смо у мрежу коју чини више од 2.000 градова. Акција треба да утиче на свест људи да се смањи превоз аутомобилима и повећа употреба алтернативних средстава, попут бицикла. Предвидели смо више активности, један спортски турнир, вожњу бициклима, и посебно прижељкујем да у недељу прихватите наш позив да заједно одемо до Бељанске баре, управо овим превозним средством. Скупљамо се у 16.00 часова испред зграде Скупштине општине и чекамо вас", рекао је Дебељачки.

Службени лист