Српски  Magyar 

Чланови СУБНОР-а посетили Шумарице

Тридесетак чланова Општинске организације СУБНОР-а Србобран посетило је протеклог викенда Крагујевац и Спомен парк Крагујевачки октобар у Шумарицама. На овом месту немачки фашисти су 21. октобра 1941. године стрељали више од 7.000 недужних житеља града. Међу стрељанима се налазило три стотине ђака и њихових професора, од којих се само њих 38 спасило бекством са стратишта, као и бројни радници. Србобрански антифашисти одали су још једном почаст страдалим Крагујевчанима и тако наставили да од заборава чувају успомену на њихову жртву.

"Спомен парк Крагујевачки октобар, где су стрељани и сахрањени родољуби, простире се на површини од преко 350 хектара. На њему се налази 30 хумки, од којих су уметнички обликовани споменик стрељаним ђацима, који птицом пресечених крила симболише пресечену младост, затим споменик отпора и слободе, споменик чистачима обуће, споменик бола и пркоса, Камени спавач и споменик Сто за једног. У оквиру комплекса је и музеј '21. октобар', који, између осталог, чува болне поруке страдалника својим најмилијим, написане у последњим сатима пред излазак пред стрељачки строј", рекао је за srbobran.rs Слободан Радић, председник ОО СУБНОР Србобран.
 
Радић је посебно захвалио локалној самоуправи те председнику општине и председнику Скупштине општине, Нешку Честићу и Радивоју Парошком, на разумевању за потребе организације и спремност да се помогне у организовању ове и сличних акција, што се овога пута остварило кроз обезбеђивање бесплатног превоза.
 
"Ове наше посете део су програма рада СУБНОР-а. У повратку из Крагујевца посетили смо и Опленац, цркву Светог Ђорђа која је задужбина Краља Петра I, као и Кнежев конак. Пред нама су дани обележавања ослобођења нашег Србобрана и суседних градова, од 19. до 21. октобра, тако да ћемо наредни период провести у припреми ових акција. Такође, као и претходних година наша делегација посетиће Батину и присуствовати обележавању 72. годишњице једне од највећих битака Народно-ослободилачке борбе", најавио је Радић.