Српски  Magyar 

Одржана IV седница Скупштине општине

Скупштина општине Србобран донела је данас одлуку о лауреатима за највиша општинска признања, која се додељују поводом обележавања Дана општине Србобран. Ово је била једна од најзначајнијих тачака четвртог по реду заседања локалног парламента и предлози Комисије за доделу награда добили су подршку свих одборника Скупштине општине Србобран.

Октобарска награда за 2016. годину припала је Славки Попић за достигнућа у области социјалне заштите, звање почасног грађанина општине Србобран добио је писац Ласло Вегел, а Захвалнице општине Србобран биће додељене Снежани Вујић и др Илији Газепову из Турије, и Данијели Миличић Требатицки из Надаља, за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, као и Браниславу Курјачком за учињена хумана дела.
 
Почетак седнице обележиле су измене дневног реда, тако да су 15, 16. и 17. тачка, Извештај о пословању и завршни рачун ДЗ "Др Ђорђе Бастић" за 2015. годину, Извештај о извршењу Плана рада и Финансијског плана ДЗ "Др Ђорђе Бастић" за 2015. годину, и План рада и Финансијски план исте установе за 2016. годину, скинуте са дневног реда. Уместо њих одборници су разговарали о Одлуци о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима у општини Србобран. Ову тачку дневног реда предложиле су две одборничке групе: "Александар Вучић - Србија побеђује" и Група грађана "Бранко Гајин". Група "Александар Вучић - Србија побеђује" предложила је и тачку дневног реда у којој се гласало о изменама на челу ДЗ "Др Ђорђе Бастић".
 
Измене су се догодиле и у саставу Скупштине општине Србобран. Уместо Аранке Бергел која прелази на функцију помоћника председника општине Србобран, у одборничке клупе сео је Нандор Брашњо (СВМ).
 
Најчешће без расправе, Скупштина општине је усвојила Одлуку о утврђивању елемената пореза на имовину за територију општине Србобран, Одлуку о другом ребалансу буџета за 2016. годину, Одлуку о допунама Статута општине Србобран, Одлуку о правима у социјалној заштити, затим Одлуку о правима на материјалну помоћ деци, ученицима и студентима, Акт сагласности на статусну промену ЈП "Дирекција за урбанизам и изградњу", Одлуку о давању просторија – објеката и мреже на коришћење ЈКП "Градитељ", Одлуку о давању просторија на коришћење, без накнаде, ПУ "Радост", као и Одлуку о престанку важења Одлуке о додели једнократне помоћи студентима и Правилник о критеријумима, начину и другим питањима од значаја за спровођење мера подршке образовању Рома.

На предлог одборничке групе "Александар Вучић - Србија побеђује", до промена је дошло и на челу Дома здравља "Др Ђорђе Бастић". Уместо досадашњег директора др Воје Вуковића, који је поднео оставку на ову функцију, нови вршилац дужности директора је др Корнелија Хушћи.
 
Највише расрпаве изазвала је једна од најинтересантнијих србобранских тема - отварање за саобраћај Змај Јовине улице, о којој се разговарало у оквиру Одлуке о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима. Овога пута формирала се довољна већина за усвајање одлуке, тако да ће убудуће, гласовима одборника СНС, СВМ, ГГ "Зоран Дудварски" и ГГ "Бранко Гајин", ова улица бити отворена за аутомобилски саобраћај. Против одлуке били су одборници СПС и самостални одборник Јован Туторов.
 
У наставку, поново скоро једногласно, Скупштина општине је усвојила Решење о именовању председника и чланова Комисије за представке и жалбе, Решење о образовању Општинског савета за безбедност, Решење о образовању Комисије за координацију инспекцијског надзора над пословима из изворне надлежности општине Србобран, решења о разрешењу и именовању нових чланова школских одбора васпитно образовних организација, Решење о именовању председника и чланова Надзорног одбора Дома културе Србобран и Решење о именовању председника и чланова органа управљања Установе за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран.


 Седница је окончана одборничким питањима.

Службени лист