Српски  Magyar 

Избегличким породицама 14 кућа за становање

На основу конкурса за доделу сеоских кућа Републичког Комесаријата за избеглице и миграције, 14 избегличких породица из општине Србобран добило је у трајно власништво куће за становање. Прве три породице потписале су данас уговор о власништву са председником општине Србобран Нешком Честићем, као и са продавцима стамбених објеката, а преосталих 11 породица учиниће то у понедељак и у уторак. 

За сваку кућу издвојено је по 9.500 евра, а свака породица добила је по додатних 1.500 евра за куповину намештаја.

"Срећни смо када можемо помоћи било којој категорији становништва. У овом случају имамо ситуацију да је банка Савета Европе финансирала куповину кућа за избеглице, мада нерадо користим ову реч, посебно после 20 година од како су са нама. Прокекат спроводи Комесаријат за избеглице и миграције на нивоу четири државе, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска, а све под надзором УНХЦР-а и ОЕБС-а. Наша локална самоуправа укључила се у овај пројекат и све је поштено подељено, а надам се да ћемо у будућем периоду и сами имати средстава да помажемо тим најтежим категоријама становништва, који су страдали у ратовима. Посебно сам срећан и лично ме дотиче када сам у прилици да било чиме допринесем да се подрже ти људи", рекао је након потписивања уговора председник општине Честић и честитао свим члановима збринутих породица усељење у нове домове.

Једну од кућа у Србобрану добио је и Марко Павловић који је избегао из Даља 1996. године.

"Имам двоје деце и треће је на путу и ово је био прави тренутак да коначно решим стамбено питање. Хвала Комесаријату за избеглице и општини Србобран на помоћи коју нам пружају. Бавим се пчеларством и било ми је потребно да иза себе оставим проблем подстанарског живота. Уз свој рад сада ћу моћи да изведем децу на прави пут и пресрећан сам због потписивања уговора. Почињем да се усељавам, кућа је у доста добром стању, али увек има нешто да се додатно уради. Неће ми бити тешко да то чиним јер од сада улажем у своју личну имовину", рекао је Марко Павловић.