Српски  Magyar 

Србобран обележио Дан ослобођења

Полагањем венаца на споменицима палим борцима и жртвама II светског рата, у Србобрану је данас обележен 19. октобар - Дан ослобођења. Венце на споменик на Тргу слободе, споменик страдалом борцу Црвене армије Борису Михајловичу Короткову, и споменик на Градском гробљу, положили су представници општине Србобран, општинских организација СУБНОР-а Србобрана, Темерина и Бечеја и Ратних војних инвалида.

О славним данима ослобођења Србобрана говорио је Слободан Радић, председник СУБНОР-а, који је истакао да је истакао да су октобарске свечаности прилика да се подсетимо на славну историју и храброст свих бораца, упркос покушајима да се успомене на антифашистичку борбу избришу из колективног памћења.

"Наша организација ће и убудуће обележавати све значајне датуме, обилазити и чувати споменике и обележја, полагати венце и подсећати младе генерације на допринос наших предака у антифашистичкој борби", рекао је Радић.

Председник општине Србобран Нешко Честић, обраћајући се окупљенима, истакао је да је 19. октобар за Србобранце симбол победе и слободе. "У времену страдања и патњи овај дан је био дан светлости, заогрнут снажним осећањем слободе. Ово је празник који обједињује све борце за слободу и све жртве које су дате да би се она освојила. Одајемо пошту свим нашим прецима, знаним и незнаним јунацима, који су у мрачним временима, у Великом рату, у свим националним револуцијама, чувањем наше шајкачке границе, отимањем земље од мочваре, оставили сјајан траг у сећању народа. Поносни смо на њих и због тога их помињемо. Не треба да се стидимо антифашистичке борбе, као што је то био случај у једним периоду наше новије историје. Антифашистичка борба је историјско дело нашег човека, проткано човекољубљем и шртвама невиђених размера и тежине. Младим генерацијама треба указати на значај 19. октобра и свих датума из наше прошлости, а овакви поводи су прилика да се подсетимо многобројних жртава и славимо победу над фашизмом. Слободарски дух је увек био присутан код Србобранаца, али добро је да данас не морамо да отимамо слободу. Окрећемо се у прошлост поштујући све што су за нас учинили наши преци, али од нас се тражи и да будемо загледани у будућност, посебно због генерација које долазе", рекао је, између осталог, Честић.

Поводом Дана ослобођења у Србобрану су одржане и уличне трке ученика основних школа.