Српски  Magyar 

Проглашени најбољи спортисти за 2016. годину

Proglašeni najbolji sportisti za 2016. godinu

Спортски савез општине Србобран доделио је вечерас годишње награде најуспешнијим појединцима и спортским колективима у општини Србобран за 2016. годину.

Председник Спортског савеза Драган Јојкић, обраћајући се присутнима у сали Малог позоришта, истакао је да кровна спортска организација у општини Србобран тренутно окупља 21 клуб из 12 грана спортова у обе конкуренције, и са преко 1.000 активних спортиста представља најмасовније удружење.

"У току ове године Спортски савез функционисао је беспрекорно, имамо комуникацију са свим клубовима, њихово финансирање било је редовно и у стопроцентном планираном износу, што у данашњим условима пословања представља, заиста, велики успех. Комуникација са Спортским савезом Војводине, Спортским савезом Србије, такође је била на високом нивоу и убеђени смо да ће од свега тога највећу корист имати спортски клубови. Користим прилику да се у име Спортског савеза захвалим локалној самоуправи и председнику општине Нешку Честићу, који нам је пружио максималну подршку. Разумевање на које наилазимо је гаранција да је спорт у нашој општини препознат као област која не представља трошак, већ улагање у будућност. То потврђује и податак да је локална самоуправа буџетом за 2017. годину повећала средства за спорт", рекао је, између осталог, Јојкић.

Уз честитке награђенима, председник општине Србобран Нешко Честић најавио је још већа улагања у спорт, културу и образовање, "јер ове области најбоље показују какво смо друштво и какви смо људи". Као важне пројекте Честић је издвојио улагање у хиподром и фудбалски стадион на Вашаришту, а затим јавно похвалио рад Спортског савеза, резултате спортиста и њихов допринос промоцији општине Србобран.

У делу посвећеном лауреатима први је дипломом награђен златни рекреативац Иван Шегуљев, победник тениског турнира за рекреативце, који је, уз фудбалски и баскет турнир, био један од три важна турнира који су се током лета организовали у Србобрану.

Управни одбор Спортског савеза општине Србобран одлучио је да ове године за најуспешнију младу спортисткињу прогласи Анастазију Књешко из Карате клуба. Анастазија има 9 година и до сада је освојила 37 медаља, 23 златне, 6 сребрних и 8 бронзаних.

У мушкој категорији младих нада, Спортски савез за најбољег проглашава Фулајтар Мартина, члана Удружења спортских риболоваца "Шаран" из Србобрана. Мартин је рођен 2003. године, од 2013. године похађа школу риболова, члан је репрезентације и појединачни првак Бачке и Србије.
Због изузетних резултата Фулајтара је Риболовачки савез Војводине номиновао за годишње признање у области спорта "Вихор" за 2016. годину.

Награду за најуспешнију школу спорта добила је школа фудбала Фудбалског клуба Србобран. Најстарији пионири – дечаци рођени 2002. и 2003. године су први у подручној лиги, петлићи - дечаци рођени 2004. и 2005. године, су у протеклој зимској лиги постали вицешампиони, а најмлађи дечаци, рођени 2006. и 2007. године, учествују сваког викенда на турнирским такмичењима широм Војводине. Школа је велика и броји више од 100 чланова. Награду у име ФК Србобран примио је тренер Душан Јолић.

Награду за посебан допринос и изузетан значај у развоју и афирмацији спорта у општини Србобран, Спортски савез доделио је кошаркашицама, сестрама Јелени и Ивани Цураковић. Рођене су 2000. године, почеле су да тренирају у ЖКК Србобран, а веома брзо њихов таленат је запажен у Кошаркашком савезу Србије. Учеснице су првенства Европе за кадеткиње као репрезентативке Србије. Тренутно су на Кошаркашкој академији у Печују, у Мађарској.

Спортски савез општине Србобран за најуспешнијег тренера у 2015. години прогласио је Пекалић Иштвана, тренера Атлетског клуба Србобран. Рођен је 1943. године у Србобрану, а атлетиком се почео бавити 1957. Као јуниор био је првак Србије и други на Првенству Југославије у дисциплини 100 метара препоне. Био је и члан репрезентације Југославије, члан репрезентације ЈНА. Створио је многе атлетске шампионе из Србобрана.

Награду за свеукупни учинак у области спорта добио је Милорад Субић, дугогодишњи кошаркашки радник. Двадесетак година био је активни кошаркаш, касније тренер, спортски радник и функционер, оснивач ЖКК Србобран, клуба који је довео чак до Јадранске лиге. Милорад је у више наврата био члан Управног одбора Спортског савеза општине Србобран и дао је пун допринос решавању бројних проблема у спорту.

Спортски Савез општине Србобран за најуспешнијег спортисту у 2016. години прогласио је Марка Ждера, члана КК Академик. Ждеро је рођен у Бачкој Паланци 1985. године, почео је да тренира у КК Дунав, а од 2007. је у Академику. Највеће успехе остварио је као члан баскет екипе са којом је освојио чак 34 трофеја у бројним светским центрима. Неки од љих, само из 2016. године, су: Абу Даби, Москва, Букурешт, Јапан, Праг, Пекинг, Дебрецин, Гванжу и други.

За најуспешнији спортски колектив у 2016. години Спортски савез општине Србобран прогласио је Коњички клуб Вранац. Клуб, основан 1947. године, доживео је ренесансу 2005. године настанком Петровданске трке, заштитним знаком клуба и хиподрома. Коњичке трке у Србобрану постале су једне од најлепших и најпосећенијих у држави. Хиподром се редовно одржава и представља зелену оазу, Вранац је постао један од три најбоља клуба у Србији, са шампионским титулама. Награду је примио Жељко Вујановић, председник КК Вранац.

За допринос у медијској промоцији спорта у општини Србобран, Спортски савез посебним је захвалницама издвојио рад интернет портала srbobran.net, Радија Србобран и DK - photo Србобран. Ова три медија су током целе године успешно пратили сва спортска дешавања и информисали грађане о резултатима појединаца и клубова.

У име награђених Спортском савезу и окупљеним захвалио се Милорад Субић. У духу спортског педагога, што и јесте годинама у назад, Субић је позвао младе да се баве спортом и друже кроз спорт, јер тако најбоље граде своју личност и здраво друштво.

Службени лист