Српски  Magyar 

Како спречити злоупотребе код одштетних захтева?

Нешко Честић, председник општине Србобран, учествовао је јуче на округлом столу који се бавио једном од најактуелнијих тема са којoм се сусрећу све локалне самоуправе у Србији - "Одштетни захтеви – ефекти на буџет и спречавање злоупотребе". Оругли сто у Палати Србија одржан је у организацији Националне алијанске за локални економски развој - НАЛЕД, и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Градови и општине су у последње три године на име одштета за уједе паса луталица, према проценама, исплатили више од милијарду динара. Пракси злоупотребе одштетних захтева, како се чуло, мора се стати на пут, а трајно решење би требало да буде израда јединствене стратегије за све јединице локалне самоуправе.

"Желим да захвалим НАЛЕД-у на организацији скупа, а тема којом смо се бавили стварно доказује да ова организација има жељу да помогне општинама у решавању конкретних проблема. Исто важи и за Министарство државне управе и локалне самоуправе. И ми у општини Србобран морамо се позабавити овим проблемом, иако смо већ пооштравањем одређених процедура створили амбијент у ком се лажни уједи не доказују лако, чиме чувамо општински буџет. Истовремено, морамо трагати за трајнијим решењем проблема напуштених паса, у складу са европским стандардима. Проблем је непостојање јединственог начина на који локалне самоуправе третираји проблем паса на улицама и то се мора уједначити, без обзира на разлике у величини градова", рекао је Честић.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак истакао је да је прошле године формирана радна група која би ускоро требало да дође до целовитог системског решења за поступање надлежних органа у процесуирању одштетних захтева, збрињавање паса луталица, али и како би они који злоупотребљавају законски оквир били адекватно санкционисани.

Како је речено на скупу, пракса градова и општина показала је да иза лажних одштетних захтева често стоје организоване групе у којима се појављују не само исте „жртве“ већ и исти адвокати. Такође, проблем постоји и у судској пракси јер се пресуде неретко доносе само на основу исказа жртве, као и у поступању лекара јер потврђују уједе иако нису увек компетентни за тај посао или нису обавили све потребне провере. Такође, требало би пооштрити и однос власника и кућних љубимаца, односно законски регулисати да казне за напуштање кућног љубимца буду ригорозније. Уз увођење свих наведних пракси, трајније би се решио проблем паса луталица, а самим тим би се смањио и број одштетних захетва, легалних и нелегалних.

У општини Србобран у 2016. години било је 48 пријава за уједе паса, а годину дана раније, у 2015, 41 пријава. "У циљу спречавања лажног пријављивања уједа, наша локална самоуправа пооштрила је услове за ове случајеве. Није довољно само имати извештај лекара већ се код сваке пријаве на прегледу мора појавити и наш комунални редар или други дежурни комунални радник, са задатком да фотографише промене. Ови извештаји шаљу се у Пастеров завод на још једно вештачење и тек тада се може говорити о надокнади штете. Упрво због тога до 06. фебруара ове године имали смо само две пријаве уједа паса, а суседни Бечеј чак 24 пријаве до 20. јануара", рекао је Ђорђе Дебељачки, члан Општинског већа задужен за комуналне делатности.