Српски  Magyar 

Национални савет Мађара спреман да помогне ПУ "Радост"

Председник Националог савета Мађара Јене Хајнал посетио је Предшколску установу "Радост" и разговарао о могућностима сарадње и подршке вртићима у којим бораве деца припадници ове националне заједнице.

Хајнал се састао са Александром Врсајковић, директорком ПУ "Радост", Радивојем Парошким, председником Скупштине општине Србобран, и Аранком Бергел, помоћницом председника општине Србобран.

"Председник Националног савета Мађара Јене Хајнал стигао је са иницијативом и спремношћу да се подржи рад Предшколске установе 'Радост', посебно вртића у којем бораве деца мађарске националности. Свака подршка и помоћ нам је добродошла, јер желимо да стварамо и унапређујемо услове боравка свих малишана у вртићима, а радујемо се и неким другим облицима сарадње са Националним саветом Мађара, о чему смо такође разговарали", рекао је Парошки.

Хајнал је позитивно оценио први корак у успостављању сарадње НСМ и Предшколске установе. истичући да је циљ Националног савета да обезбеди добре услове за рад деци која од предшколских дана уче и негују матерњи, мађарски језик.

"Према нашем програму веома је битно да деца уче на свом матерњем језику од почетка школовања, а сада нам је циљ да то померимо и на предшколску децу. Желимо да родитељи знају да Национални савет стоји иза њих и ми можемо да им помогнемо. Договорили смо утврдимо где Национални савет може да помогне путем фондације 'Бетлем Габор' из Мађарске и уверен сам можемо да урадимо веома лепе ствари. Види се да општина Србобран улаже у вртиће, а ми смо спремни да додатно помогнемо", рекао је Хајнал.