Sep 20, 2018 Last Updated 10:38 AM, Sep 19, 2018

Усвојен ребаланс - више новца у буџету за 2017.

Скупштина општине Србобран усвојила је данас трећи ребаланс буџета за 2017. годину по којем се општинска каса увећава за више десетина милиона динара од претходно планиране. Ребаланс је био најважнија тачка 14. заседања локалног парламента.

До промене буџетских прорачуна и планова је дошло, како је образложио Радивој Парошки, председник општине Србобран, повећањем прихода на више позиција. "Сада имамо нових милион динара месечно у буџету на основу обавеза великог послодавца Делфаја, у којем је посао нашло 260 грађане наше општине. Значајно су порасли и приходи на основу пореза на приход од самосталне делатности, са 15 на 19 милиона динара, а наменски трансфери порасли су са 113 на 140 милиона динара. Због тога морамо ићи и у ребаланс расхода. Добар прилив нових средстава омогућује нам да по први пут обезбедимо бесплатан превоз за грађане у међумесном саобраћају, чак и бесплатан превоз у градском саобраћају који уводимо. Такође, обезбедићемо субвенције ратним војним инвалидима, учесницима рата и пензионерима, по први пут издвајамо 3,5 милиона динара за субвенције пољопривредним газдинствима, а пет милиона динара из буџета и пет милиона динара остварених од нафтне ренте, усмерићемо у реконструкцију одмаралишта у Сутомору. Повећавамо и средства за Центар за социјални рад", рекао је образлажући потребу за ребалансом Парошки. Он је позвао све одборнике да ускоро учествују у креирању буџета за 2018. годину, јер је извесно да ће и следећа општинска каса бити пуњена реалним новцем који ће се највећим делом усмеравати у развој општине Србобран. Подршку ребалансу буџета за 2017. годину дало је 20 одборника, док је пет било против.


Ова седница донела је и промену у саставу Општинског већа. Уместо Небојше Недељковића на место члана Општинског већа задуженог за пољопривреду, именован је Реља Курјачки.

Пажњу одборника изазвала је и Одлука о јавном задуживању општине Србобран. Наиме, локални парламент дао је зелено светло за склапање уговора са словеначким партнерима о задуживању у висини од 220 милиона динара за изградњу централног постројења за прераду отпадних вода за општину Србобран. Како је речено, повољност овог уговора огледа се у седмогодишњем року за отплату по каматној стопи до 2,05 одсто, али превасходно одобравањем донације од пола милиона евра од стране словеначких партнера за реализацију пројекта, као и додатних 200.000 евра субванције. Управо ће ова субвенционисана сума бити довољна за плаћање камате и других трошкова задужења.


У наставку заседања, већином гласова одборника донета је одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе за 2017. годину, одлука о петим изменама и допунама одлуке о Општинској управи Србобран, одлука о правима на материјалну помоћ деци и ученицима са сметњама у развоју, затим одлука о утврђивању категорија корисника који имају право на коришћење субвенционисаних комуналних услуга градског и пригадског превоза и одлука о образовању Савета за здравље. Подршку су добила и три решења; решење о давању сагласности на одлуку о радном времену Дома здравља "Др Ђорђе Бастић", као и решења о разрешењу старих и именовању нових председника, заменика председника и чланова Савета за међунационалне односе. Седницу су затворила одборничка питања.