Nov 14, 2018 Last Updated 1:38 PM, Nov 14, 2018

Почела подела семенске пшенице

Општина Србобран успела је да обезбеди и подели семенску пшеницу власницима више од 150 пољопривредних газдинастава и тако одржи обећање да ће помоћи онима који су у претрпели штету због овогодишње суше. Подела је почела данас у Србобрану, биће настављена и сутра, када ће се пшеница делити и у Турији и Надаљу. За ове потребе обезбеђено је 82 тоне семенске пшенице Звездана.

Почетку поделе присуствовали су и Радивој Парошки, председник општине Србобран, Реља Курјачки, члан Општинског већа задужен за пољопривреду, и Небојша Недељковић, помоћник председника општине задужен за исту област.

"Србобран је општина у којој је суша нанела велику штету пољопривредним произвођачима и зато је локална самоуправа одлучила да им помогне на неки начин. Једна од мера је подела семенске пшенице коју смо обезбедили путем донације, укупно 82.000 килограма, и помоћ ће добити више од 150 газдинстава. Укупна вредност донације је 2,2 милиона динара. На позив су могла да се јаве сва газдинства, али смо већ после два дана морали окончати позив због ограничене количине робе. Интересовање је било и веће и зато разматрамо и друге мере како помоћи нашим пољопривредницима. Данас и сутра се помоћ испоручује у Србобрану, од сутра и у Турији и Надаљу, и све је организовано на начин да се једноставно преузме семе и не губи много времена", рекао је Парошки.

Члан Општинског већа Реља Курјачки истакао је да се већ сада планирају и друге мере подршке, а једна од њих би могла бити подела семена неких других култура за пролећну сетву. "Жеља нам је да пољопривредници уђу и у пролећну сетву са мање трошкова. Надамо се још неким донацијама јер наш је буџет ограничен. Ми сами не можемо надокнади сву штету коју је нанела суша чак ни када би сав општински буџет преусмерили у пољопривреду", рекао је Курјачки.

Он је прецизирао да су сви пољопривредници који су се пријављивали за помоћ, морали пријавити и број парцеле на којој ће сејати пшеницу, јер се најављеним контролама пољочуварске службе жели спречити препродаја донације.

srbobran.rs