Српски  Magyar 

"Бисер" и "Арт" у заједничком пројекту подршке деци

У оквиру подршке пројектима из области културе и уметности, општина Србобран пружила је подршку и заједничкој акцији Удружења ликовних уметника "Арт" и Удружења за помоћ МНРО "Бисер", оличеној у ликовној колонији и округлом столу на тему Уметност и инклузија.

Један део пројекта већ јње реализован одржавањем ликовне колоније за штићенике "Бисера", у среду на салашу Катаи, а други део, округли сто, заказан је за петак, 01. децембра у 12.00 часова, у Дому културе.

Претходно је пројекат започео одржавањем ликовне колоније на салашу Катаи. Ово није први пут да се чланови "Арта" и "Бисера" друже, и колонија је била пети сусрет старих партнера. "У изради ликовних радова учествовало је четрдесетак чланова нашег и других удружења, и они ће бити изложени поводом обележавања Дана особа са инвалидитетом. Изложба ће бити постављена 01. децембра у Дому културе, а истога дана одржаћемо и округли сто на тему Уметност и инклузија", рекла је Славка Попић, председница "Бисера".

Она је изразила посебно задовољство због добијања акредитације за рад Удружења, после више од годину да рада и припрема. "Постали смо акредитовани пружалац услуге дневног боравка и чекамо званичну лиценцу. Испунили смо све услове и стандарде и сада нам је циљ да започнемо адаптацију простора који нам је обезбедила општина Србобран. Подршку за то добили смо од Нафтне индустрије Србије, а за недостајућа средства тражимо је и на другим адресама, попут Амбасаде Јапана", рекла је Попић и захвалила локалној самоуправи и свим другим на сталној подршци.   

Учеснике колоније посетио је Радивој Парошки, председник општине Србобран, истичући да се увек радо одазива позивима "Бисера". "Увек треба изрећи похвале на рачун људи који су толико посвећени деци са сметњама у развоју. Општина Србобран подржава овакве активности, а признање које је понела Славка Попић за тај ангажман, признање је за све људе који се баве овим послом. 'Бисер' је изразстао у организацију која сада помаже локалној самоуправи у делу у ком би ми морали да радимо на неки други начин, а заправо видимо како се то добро и квалитетно ради. Зато увек помажемо активности ове организације", рекао је Парошки.

Фуско Иштван, који је овога пута представљао Удружење "Арт центар" из Београда, у својству потпредседника, рекао је да својим присутвом подршка колонији стигла и од Дарка Чонкића, директора "Арт центра", и сликарка Милена Стојковић. "Наша сарадња траје пола деценије. Радимо увек нове теме а ове године то је јесен. Као и увек послужило нас је лепо време и имали смо одличне услове за сликање лепих дела", рекао је Фуско.