Nov 14, 2018 Last Updated 1:38 PM, Nov 14, 2018

Стоп насиљу у породици!

Општина Србобран организовала је данас за ученике Гимназије и економске школе "Светозар Милетић" и све заинтересоване грађане јавни час посвећен промоцији Закона о спречавању насиља у породици. Скупштинска сала била је испуњена до последњег места, а пажњу и интересовање присутних заслужило је ефектно обраћање Горана Чимбуровића, председника Основног суда у Бечеју.

Све присутне поздравио је Радивој Парошки, председник општине Србобран, истичући да је веома важно да се јавност што темељније упозна са одредбама Закона о спречавању насиља у породици, како би се друштво ефикасно обрачунало са овим проблемом.

"Имали смо прилику да о овом закону слушамо из прве руке, од некога ко закон спроводи у делу. Општина Србобран препознаје значај нових решења и жели да се грађани упознају са њима, како да препознамо насиље и како да наши државни органи, цело друштво, стану на пут насиљу и реагују на време. Задовољан сам што сто имали салу пуну младих људи, људи којима на време указујемо на евентуални проблем. Морамо спречити на време насиље", рекао је након трибине Парошки.

Говорећи о новим законским решењима у овој области, судија Чумбуровић је истакао да се ради о једном од крицијалних закона чија је примена неопходна и за приближавање Србије Европској унији и чланство у њој. "Закон је веома добар и од 01. јуна почела је његова примена. Последњи догађаји у друштву, по мом субјективном утиску, указују да треба реаговати још оштрије и спречити насилнике да се одлуче на ово кривично дело. Веома је важно едуковати младе, пред њима је живот, ускоро ће оформити своје породице, васпитавати своју децу и, уколико су упућени у ову материју, даље промовисати поруку да је насиље неприхватљиво", рекао је Чимбуровић. Он се захвалио општини Србобран на одлуци да организује овакву трибину, едукује своје грађане и укаже им како препознати насиље, пријавити насилника и на време спречити појаву великог проблема.