Српски  Magyar 

"Бисер" заслужује још снажнију подршку

Представници појединих организација цивилног друштва, установа и локалне самоуправе, разговарали су јуче у Дому културе Србобран на тему Уметност и инклузија. Округли сто био је део традиционалних заједничких пројеката Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер" и Удружења ликовних стваралаца "Арт", током којих се већ пет година састају штићеници "Бисера" и србобрански уметници, заједно стварају на ликовним колонијама и излажу своје радове, као што је био случај и јуче, када је отворена изложба слика насталих на салашу Катаи.

"Циљ оваквих активности је да све особе са инвалидитетом добију своје место у друштву и да их укључимо у живот заједнице као равноправне чланове", рекла је Славка Попић, председница "Бисера". Она је указала на специфичности сваке особе са инвалидитетом и потребу да као друштво покажемо сензибилност у том смислу, односно колико је важно да препознамо могућности са којима одређена особа располаже и у складу са тим стварамо простор за њено укључење у друштво. Попић је оценила да је општина Србобран добро сензибилисана за потребе особа са инвалидитетом, али и да увек има простора за напредак.

У име општине Србобран округлом столу присуствовали су Радивој Дебељачки, др Илија Газепов и Стефан Младеновић, чланови Општинког већа. "Немам довољно лепих речи да бих изразио шта су све вредно у Бисеру урадили, ту мислим на све који су укључени у рад овог удружења, а пре свега на волонтере. Иза свега тога крије се један велики ентузијазам и утрошена енергија, а најскупље је време које свако од људи који су у Бисеру одваја за рад на инклузији особа са инвалидитетом. Општинска управа разуме проблем и чини колико може да помогне, али да сагледавајући нашу ситуацију још пуно треба да се ради", рекао је др Газепов. Према његовим речима, потребе особа са инвалидитетом су веома велике и зато увек има простора за урадити још нешто, али се пажња мора усмерити и на људе који се баве овим особама. "Њихов рад мора бити боље валоризован, а потребно је и разбити још неке предрасуде у друштву, колико год да смо учинили до сада. Морамо допрети до сваког човека, објаснити јавности да се улагање у 'Бисер' враћа целом друштву, и апелујем на све да пружимо још подршке удружењу и људима у њему", рекао је др Газепов и оценио да о "Бисеровом" раду најбоље говори лиценца која му је додељена, као једном од ретких друштава ове врсте којем је то пошло за руком.