Српски  Magyar 

Привредницима и предузетницима уручени уговори о подршци

Председник општине Србобран Радивој Парошки и члан Општинког већа и руководилац Канцеларије за локални економски развој Радивој Дебељачки, свечано су данас уручили уговоре малим и средњим предузетницима и привреднима из општине Србобран који су остварили право на финансијску подршку пословању. Ово је први пут да се из општинског буџета издвајају средства за подршку привреди, овога пута 3,5 милиона динара, и заједнички закључак свих окупљених био је да би било јако добро наставити са овом праксом и у следећим годинама увећати средства и укључити у акцију што више привредних субјеката.

"Ове године по први пут смо у буџет уврстили средства за подршку малим и средњим предузећима, као и за самозапошљавање. Поделили смо 3,5 милиона динара на 11 субјеката и није било лако определити се ко треба да добије бесповратна средства, посебно када се на конкурс јавило 37 субјеката. Налазимо се пред израдом новог буџета и надам се да ћемо у њему обезбедити још већи износ за ову врсту подршке. Желимо да нашим средствима, које у буџет на разне начине уплаћују наши грађани, подржимо три правца развоја; то су мала и средња предузећа, пољопривредна газдинства и привлачење домаћих и страних инвеститора који су спремни да улажу у нашу средину. Подједнако је важно да је општина Србобран организационо спремна да логистички подржи сваког нашег привредника у покушају да обезбеди подршку из других извора финансирања. Организовали су Канцеларију за локални економски развој и затражи помоћ у припреми пројеката и конкурсне документације", рекао је пред уручење уговора Парошки.

У име привредника на подршци се захвалио Драган Крњетин, власник предузећа "Вулкан комерц", истичући да је за привреднике свака врста подршке веома важна. "До сада смо имали прилику да конкуришемо и добијемо средства из републичких и покрајинских органа, а сада имамо прилику да добијемо подршку и од локалне самоуправе. Свака средства су добро дошла за наше пословање, а ја предлажем да се критеријуми сачине на начин да више привредника има могућност да конкурише и добије новац. Можда је важније да се опредељена средства поделе на више привредника и тако поправи привредни развој", рекао је Крњетин. Сличну оцену, уз речи захвалности, дао је и Душан Драшковић, власник "Стефанове", који је рекао да су му одобрена средства омогућила да запосли два нова радника у својој фирми, што је најбоља потврда да су средства добро уложена.

"Ово је резултат нашег односа према локалној самоуправи. Сви смо на истом задатку, а то је развој средине и сматрамо да замајац развоја морају бити привредници и пољопроивредници. Зато ћемо учинити све да побољшамо њихов положај, јер економским јачањем својих предузећа они помажу оснаживање целе средине. Будите сигурни да размишљамо о томе да издвојимо више средстава за ову намерну у следећим годинама и да допре до што више привредника", рекао је Парошки.

Јелена Марић, власница "Carpe diem", позвала је колеге привреднике и предузетнике који су добили средства, да покажу друштвену одговорност и као искуснији део србобранске привреде преузму саветодавну улогу за оне који улазе у пословни свет, обуче их и уведу бизнис правила, све у циљу да Србобран што пре добије већи број успешних предузетника и тако економски ојача и развије се.