Српски  Magyar 

Саобраћајну културу морамо приближити младима

У оквиру пројекта "Повећање безбедности деце у саобраћају", који је намењен деци виших разреда основне школе, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовала је данас за основце у Србобрану и Надаљу предавања и извођење позоришне представе које су се бавила овом темом. Кроз позоришну представу коју је написао Матија Поповић, деца су имала могућност да се упознају са опасностима које им прете у саобраћају, посебно ако се неодговорно понашају.

"Путујући кроз Србију подижемо свест деци шта је за њих безбедно у саобраћају, како да се понашају и како да променимо њихове лоше навике, уколико су их већ стекли. Кроз представу покушавамо да укажемо зашто није добро кршити саобраћајна правила. Основцима су представљени позитивни примери понашања у саобраћају, начини како да препознају ризичне ситуације, а уз то је циљ био да и да се ученици мотивишу да поштују саобраћајна правила. Идеја је да се кроз успостављање непосредног односа и комуникације са децом лакше усвоје нова знања и усвоји начин понашања који је у складу са правилима саобраћајне културе", рекла је пред почетак предавања Данијела Марковић, стручни сарадник из Агенције за безбедност саобраћаја.


Приликом едукације саобраћајно образовање и васпитање представљено је као целоживотно учење, које доводи до стицања знања, вештина и навика неопходних за безбедно учешће у саобраћају. Потребно је да се овај процес одвија у породици, предшколским установама, основним и средњим школама, а циљ је да садашњи ученици стечена искуства и знања пренесу у будућности својој деци и заједно са њима учествују у изградњи високе саобраћајне културе целокупног друштва.

Едукатори су са ученицима разговарали о безбедном преласку улице, кретању коловозом, заобилажењу препрека на тротоару, везивању појаса и опасностима од ометања возача у путничком возилу, безбедном коришћењу јавног превоза, као и вожњи бицикла, понашању у саобраћају ноћу и значају видљивости деце у саобраћају. Ученицима петог и шестог разреда посебно је скренута пажња на прелазак пешачког прелаза и вожњу бицикла, будући да у овом узрасту деца најчешће иду пешке у школу и у слободно време возе бицикл. Нарочито је указано на велику опасност од коришћења мобилног телефона и слушалица на ушима у саобраћају.

Пуну подршку активностима Агенција за безбедност саобраћаја пружио је локални Савет за безбедност саобраћаја општине Србобран.