Српски  Magyar 

Светски дан борбе против дијабетеса

Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" радно ће обележити 14. новембар - Светски дан борбе против дијабетеса. За најзначајнији дан у години у којем се посебна пажња посвећује превенцији дијабетеса, "Плави круг" ће организовати вишедневну акцију контроле шећера у крви, и то 13, 14, 15. и 17. новембра, од 08.00 до 11.00 часова у Апотеци Дома здравља Србобран.

"Захваљујући разумевању локалне самоуправе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Друштво за борбу против шећерне болести општине Србобран 'Плави круг', оспособљено је за активан и ефикасан превентивни рад у току целе године, а посебно смо активни у данима када обележавамо 14. новембар - Светски дан борбе против шећерне болести. Зато позивамо грађане општине Србобран да у понедељак, уторак, среду и петак искористе прилику и једноставно, без здравствене књижице, заказивања и чекања провере ниво шећера у крви, али и крвни притисак и пулсоксиметрију, и чују многе вредне савете када да смање ризик од обољевања од дијабетеса, како да се хране и на који начин да воде физички активан живот", рекао је најављујући акцију наредне недеље др Илија Газепов из "Плавог круга". 

Он је упозорио да дијабетес – шећерна болест (Diabetes Mellitus), једна од најчешћих хроничних незаразних болести, представља велики јавноздравствени проблем, јер је истовремено и велики индивидуални, опште друштвени, социјални и економски проблем.

"Данас у свету више од 540 милиона особа живи са дијабетесом, болести која је одговорна за чак 6,7 милиона смрти у 2021. године - на сваких 5 секунди у свету умире по један човек од ове болести. У Србији од дијабетеса болује око 800.000 особа или чак 12% одраслог становништва, док у Војводини болује око 300.000 особа, највише у нашој држави. У општини Србобран више од 1.200 особа има дијагнозу ове болести, или 9% од целокупног становништва. Вероватно још најмање 40% особа болује од дијабетеса али без верификованр дијагнозе. Зато је посебно важно контролисати се редовно, јер дијабетес је хронична болест коју можемо спречити и успешно лечити. Најбољи лек је превентива - едукација, балансирана исхрана, редовна физичка активност и регулисана телесна тежина", поручио је др Газепов и још једном позвао Србобранце, Туријце и Надаљчане да искористе могућност и преконтзролишу ниво шећера у крви.