Српски  Magyar 

Срећан Дан државности Србије!

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, честитао је данас свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља 15. фебруар - Дан државности Србије.

"Ослањајући се на светле традиције слободе и идеје утемељења државе још од 1804. године, за које су живели и своје животе положили хероји српске револуције, па преко 1835. и Устава Књажевства Србије, храбро наступајући кроз два дуга века српске историје, кроз сва искушења и бојеве Балканских ратова, Великог рата и II Светског рата, са поносом баштинимо слободарско наслеђе Србије, спремни да учинимо све за своју домовину, њен развој и даљи просперитет. Само безусловно посвећени својим породицама, својим градовима и својој држави, обезбедићемо сигурну будућност наше Србије. Свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља  честитам Дан државности", наводи се у честитки Дебељачког.

Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум је један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије.