Српски  Magyar 

Обележено 15 година програма "Заједници заједно"

Компанија НИС обележила је у присуству пријатеља и партнера, 15 година од оснивања програма друштвене одговорности "Заједници заједно", чији је основни циљ да допринесе развоју локалних заједница широм Србије. На свечаности у Палати Србија представљени су резултати 1.136 пројеката који су реализовани у 13 градова и општина наше земље, у којима компанија послује. У ове пројекте компанија НИС је укупно уложила више од 1,7 милијарди динара. Општину Србобран, сталног партнера НИС-а у програму "Заједници заједно", на свечаности је представљао Радивој Дебељачки, председник Општине.

"Заједници заједно" је један од најзначајнијих друштвено одговорних програма у Републици Србији. Путем овог програма компанија, поред Србобрана, активно доприноси развоју локалних заједница у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Кикинди, Панчеву, Зрењанину, Пожаревцу, Кањижи, Новом Бечеју, Житишту и Великом Градишту.

Свечаноности у Палати Србија присуствовали су Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, министри у Влади Републике Србије, представници партнерских локалних самоуправа, као и многобројни гости и носиоци пројеката који су реализовани у оквиру програма "Заједници заједно".

Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике Србије, указала је да је НИС прави пример друштвено одговорне компаније у нашој земљи.

"НИС је важан стуб сигурног снабдевања домаћег тржишта нафтом и нафтним дериватима, посебно у динамичном геополитичком окружењу и једна од најуспешнијих компанија у Србији. НИС је делом и државна компанија која је један од највећих буџетских давалаца и домаћих инвеститора. Међутим, поред економског и безбедносног доприноса, НИС-ове друштвено одговорне иницијативе дају снажан подстицај социјалном, еколошком, научном и културном развоју наше земље. Од 2009. године када је основан програм 'Заједници заједно', НИС је реализовао више од хиљаду пројеката од значаја за развој науке и образовања, јавног здравља и социјалне заштите, заштите животне средине, културе и спорта", рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, казао је да "лидери треба да пруже пример другима" и када је реч о подршци заједници.

"Због тога већ 15 година, у сарадњи са нашим пријатељима широм Србије, одлучно доприносимо бољем животу наших суграђана. Али, желим да кажем да је за нас то тек почетак. Уз подршку Владе Србије, локалних самоуправа и заједнице, ми настављамо да гледамо у будућност. А у сарадњи са вама ту будућност претварамо у дело", рекао је Тјурдењев.

Свесна да свој напредак дугује заједници у којој послује, компанија НИС је спровођењем програма "Заједници заједно" показала да су грађани и њихове потребе увек у њеном фокусу. У сарадњи са партнерским градовима и општинама широм Србије, основан 2009. године, програм "Заједници заједно" је заживео доприносећи развоју локалних заједница путем реализације пројеката у областима науке и образовања, јавног здравља и социјалне заштите, заштите животне средине, културе и спорта. Током претходних 15 година унапређен је рад више од 180 образовних установа, више од 40 институција културе, опремљено је 45 болница и домова здравља, донирано је 14 санитетских и патронажних возила, уређено је укупно 146 дечјих игралишта, паркова,  спортских терена и објеката.

Један од циљева програма је и подршка деци и младима, што је у складу са слоганом компаније "Будућност на делу". За допринос друштвено одговорном пословању и унапређењу квалитета живота заједнице програм "Заједници заједно" компаније НИС добио је многобројне награде и признања.