Српски  Magyar 

ПИК „Бечеј“ вратио пољопривредницима и последњи хектар земље

PIK Becej vratio poslednji hektarНакон две године бесправног коришћења државних парцела у србобранском атару, ПИК „Бечеј“ коначно је данас остао без поседа и над последњим хектаром државне земље. Трећа примопредаја државних ораница подразумевала је парцеле на 490 хектара, чиме су у свих 1.244 хектара у посед уведени пољопривредни произвођачи који су земљу закупили на лицитацији. Примопредају су извршили представници ПИК „Бечеј“ са једне, и Александар Давидов, помоћник директора Генералног инспектората Министартсва пољопривреде, са друге стране.

  Одмах након преузимања земље од стране државе, у посед су уведени законски закупци. Увођењу у посед присуствовао је и Бранко Гајин, председник општине Србобран.

  „Увели у посед и последњег преосталог паора који је легално закупио земљу на лицитацији пред две године. Ово доживљавам као крај успешне борбе ове локалне самоуправе за своју земљу и интересе пољопривредних произвођача. Овакав епилог може служити и као упозорење свим узурпаторима туђе имовине, као што је ПИК ‘Бечеј’ био узурпатор наше имовине, јер такве ситуације не могу се завршити добро по оне који крше законе“, рекао је Гајин.
PIK Becej vratio poslednji hektar  Он је истакао задовољство чињеницом да су паори већ данас ушли у посед парцела, иако су, како је навео, „помало резигнирани чињеницом да су изгубили прве две године закупа“. „Надам се да ће штету који су претрпели моћи да надокнаде кроз судске поступке. Уједно су и радосни јер смо заједно завршили посао који је на почетку изгледао као борба против ветрењача, и доказали да упорност мора уродити плодом“, рекао је Гајин.
  Општина Србобран организоваће у јесен 2009. године нову лицитацију државних парцела, а као и први пут, највише пажње биће усмерено малим и средњим пољопривредним произвођачима и стварању услова за њихов развој.

Службени лист