Српски  Magyar 

„Живот без насиља“

Уз помоћ Центра за социјални рад у Србобрану од 2005. године функционише локални тим мреже „Живот без насиља“. Тим функционише у троуглу полиција – тужилаштво – Центар за социјални рад, а по потреби се у рад укључују и друге институције.

„Полиција нам редовно доставља своје белешке о свим својим интервенцијама у којима су уочени елементи насиља у породици. У таквим случајевима ми обавезно интервенишемо и покушавамо да радимо са породицом. И ми сами евидентирамо све случајеве, и жртве и насилнике, и радимо са њима“, рекла је Јасмина Пецељ Ђурђевац, психолог и активисткиња мреже. Она истиче да се годишње у Србобрану догоди око 20 случајева насиља у породици. „Иако је присутно и скривање и непрепознавање насиља у породици, ситуација се мења, број случајева се из године у годину повећава, што доказује да повећање ефиксности система охрабрује људе да пријављују насиље у породици. Већи број случајева не значи да насиље расте, већ да се оно пријављује и процесуира у већој мери, што је веома важно. Уствари, сада већ можемо да очекујемо смањење јер су потенцијални насилници сада боље информисани и уплашени санкцијама на које могу наићи, уколико се одлуче на овај противзаконити корак“, рекла је Јасмина Пецељ Ђурђевац.
Центар за социјални рад учествовао је током 2008. године у 27 поступака повере деце у разводу. „Наша улога је да помогнемо родитељима да кроз посредовања постигну споразум о свим битним питањима њихове будуће сарадње, посебно када се решава питање где ће живети деца и како ће родитељ код којег више не живе равноправно учествовати у његовом издржавање“, рекла је Пецељ Ђурђевац и додала да је Центар за социјални рад био прилично успешан у посредовању јер је, од укупно броја поступака, у 14 случајева дошло до нагодбе, а у само два изостали су договори.  

Службени лист