Српски  Magyar 

Потписивање Повеље о братимљењу Србобрана и Орошхазе

  Руководство општине Србобран отпутоваће у петак у дводневну посету Орошхази, у суседну Мађарску, где ће присуствовати свечаностима поводом обележавања 265 година од оснивања овог града. Током посете председник општине Србобран Бранко Гајин и његов домаћин, градоначелник Орошхазе Немет Бела, потписаће Повељу о братимљењу Србобрана и Орошхазе , о чему су одлуке донели локални парламенти оба града.
  Сарадњу Србобрана и Орошхазе започели су коњички клубови и она траје већ годинама. Према речима Бранка Гајина, председника општине Србобран, братимљење градова је унапређење већ постојеће сарадње, с циљем да кроз заједничке акције и размену искустава, добара, програма и других садржаја обе стране унапреде живот у својој средини.
  „Идеја о братимљењу била је обострана. Наши пријатељи из Мађарске 24. марта донели су у Скупштини града Орошхазе једногласну одлуку о братимљењу са Србобраном, и зато са посебним задовољством наглашавам да је и наша Скупштина општине једногласно донела одлуку о братимљењу са Орошхазом. Желимо да развијемо економску, културну, спортску и сваку другу вртсу сарадње, на корист грађана оба града. Овим потезом желимо да још једном потврдимо да је наша мултикултурална и мултиконфесионална средина прожета толеранцијом и отворена за све врсте сарадње. За нас је посебно битно да остварујемо садржајније везе са једним градом из Мађарске, јер у нашем Србобрану 25 одсто становника чине припадници мађарске националне заједнице“, рекао је Гајин. Културна размена, између осталог, одвијаће се кроз гостовања културно-уметничких друштава, организовање концерата и наступа, а економски облици сарадње подразумеваће заједнички наступ градова побратима пред разним европским фондовима. „Орошхаза је бањско место које жели да модернизује и прошири понуде у бањском туризму, а Србобран је место које планира да гради бању. Низ европских фондова условљава све апликанте да конкуришу у пару који чине по један град из ЕУ и по један град ван граница ЕУ. Братимљењем и сарадњом отворићемо врата фондова за обе стране и, надам се, бити успешни. Не мора то бити само бања, већ и било који други, мањи или већи, пројекти. Орошхаза има богато искуство у организовању и вођењу бањског туризма и верујем да ћемо криз сарадњу научити доста и у будућности имплементирати у нашу средину“, рекао је Гајин.  
  Он је изразио наду да ће руководство Орошхазе посетити Србобран за Петровдан, док ће чланови коњичког клуба из овог града боравити у Србобрану већ око 10. маја, када ће бити организоване коњичке трке.   

Службени лист