Српски  Magyar 

Изменом одлуке до већег броја стипендија

Новом одлуком Скупштине општине Србобран додатно је прецизирана одлука о оснивању Фонда за стипендирање студената, како би се створила могућност да се финансијски помогне што већи број високошколаца. Највећа новина је да ће у односу на досадашње правило о стипендирању студената у дефицитарним струкама, новом одлуком до стипендија моћи доћи и студенти из материјално угрожених породица и студенти са добрим успехом.
  „Проширили смо дејство одлуке и она сада не обухвата само студенте који се школују за дефицитарне кадрове али који су и даље приоритет за нашу локалну самоуправу, већ и за друге високошколце, превасходно оне из материјално угрожених фамилија и оне са добрим просечним успехом. Право првенства на доделу стипендије имају студенти завршних година студија, али уколико се они се они не пријаве у довољном броју, стипендије се могу доделити и студентима на почетним годинама факултета. Већ смо имали ситуацију да је општина Србобран стипендирала студента од прве до четврте године факултета и он сада остварује своју обавезу рада, у складу са уговором о стипендирању“, рекла је Гордана Ранков, шеф Одељења за јавне службе, управу и заједничке послове у Општинској управи Србобран.
  Овогодишњим буџетом за ову намену биће издвојено 1,06 милиона динара, а износ појединачне стипендије одређује се правилником. „Досадашњом одлуком износ стипендија се кретао од 50 одсто просечне републичке зараде за студенте прве и друге године студија, 60 одсто за трећу годину и 70 одсто просека зараде за четврту и пету годину студија. Ради се о веома добрим стипендијама и од по 20.000 динара“, рекла је Гордана Ранков.
  Изменама одлуке може се десити да појединачни износи буду донекле умањени, али не и укупна сума за стипендирање, а све у корист могућности да се стипендије одобре значајно већем броју студената. Нова правила прецизираће Управни одбор Фонда. Иначе, као дефицитарне кадрове у општини Србобран, према исказаним потребама организација и установа, Управни одбор Фонда за стипендирање студената обележио је професоре математике, физике и енглеског језика у одељењима са српским и мађарским наставним језиком, затим дефектолог-олигофренопедагог, социјални радник и инжењер архитектуре.

Службени лист