Српски  Magyar 

Екоцид на путу ка ПП „Пионир“

Ekocid - SrbobranОпштина Србобран поднеће кривичну пријаву против Д.О.О. „Палета“ из Радичевића због сече више десетина стабала тополе у наставку улице Бранислава Нушића. Без икакве дозволе, са једне стране пута ка ПП „Пионир“ исечено је чак 67 стабала тополе, а са друге стране 19 стабала, чиме су заувек уништени дрвореди који су подизани више деценија. Пријава ће бити поднета и против непознатог налогодавца овог екоцида, до ког би требало да се стигне кроз сам судски поступак, саопштено је у локалној самоуправи. Због изостанка реакције службеника Полицијске станице Србобран, локална самоуправа упутиће и протест наченику Полицијске управе Нови Сад.
 
Ekocid - Srbobran  „Знам да у друштву има и озбиљнијих проблема, али и овај завређује потпуну пажњу. Не можемо дозволити да неко бахато арчи природу, а у истом тренутку причамо како тежимо лепшој, зеленијој Војводини и Србији. У последње четири године засадили смо у просеку по пет, шест хиљада стабала. У петак смо покрајински секретар за заштиту животне средине др Слободан Пузовић и ја симболично засадили једно дрво, дајући пуну подршку акцији подизања ветрозаштитних појасева, и не можемо да толеришемо да неко дивљачки сече вишедеценијска стабла. Посечени дрворед био је са друге стране пута у односу на далековод и није сметао и угрожавао мрежу“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран и најавио тужбу против дрвосеча. „Тужићемо и предузеће ‘Палета’ и непознатог налогодавца, јер тешко могу да поверујем да су се радници сами одлучили да крену у акцију. За викенд је посечено више од 80 стабала. Наши комунални редари реаговали су на време, сачинили записник и фотографисали камионе натоварене дрвима, али је изостала асистенција полиције и актери се нису могли спречити на време. Ово је класична шумска краћа и неко морати сносити последице због нанете штете“, рекао је Гајин. 
 
Ekocid - Srbobran  Дрвосече је на лицу места затекла комунално-редарска служба која је обавестила полицију, али је њихова реакција изостала. „Када смо позвали полицију речено нам је да нема слободних полицајаца и да су сви на терену. Радници који су секли стабла нису имали никакав документ или дозволу за рад, и рекли су нам да имају усмено одобрење шефа погона ‘Електровојводине’ у Бечеју Синише Сретеновића, што смо навели у записнику“, рекао је комунални редар који је сачинио записник о сечи.
  Према речима начелника општинске управе Драгана Шарчева, у случајевима када на јавној површини о којој се стара локална самоуправа нешто смета електромрежи, процедура налаже да „Електровојводина“ званично тражи да се сметње уклоне, а уколико локална самоуправа није у могућности да одговори захтеву, одобрава се дозвола да „Електровојводина“ сама уреди стање. „У конкретном случају није тражено никакво одобрење нити смо га ми могли дати“, рекао је Шарчев.
 
Ekocid - Srbobran  Гајин је рекао да посебну критику заслужује лоша реакција полиције чији су службеници на терену видели шта се дешава, али нису извршили увиђај. „На фотографијама које је начинио комуналну редар на лицу места види се полицијски ауто а нико од њих није реаговао. Разочаран сам јер су се полицајци олако изјашњавали да дрвосече вероватно имају дозволу, иако је није било и нису је тражили на увид“, рекао је Гајин. Он је најавио да ће због лоше реакције Полицијске станице Србобран упутити званачан протест начелнику Полицијске управе Нови Сад.
 
  Синиша Сретеновић, шеф погона „Електровојводине“ у Бечеју, рекао је да су четири стабла на углу Космајске и улице Бранислава Нушића морала бити уклоњена јер су претила електроводу, за шта је радницима „Палете“ дао усмену дозволу. „Ова четири стабла су морала бити посечена и једини су то могли да ураде радници овог предузећа. Имали смо договор да се посао изврши, али не и да се посеку остала дрва“, одбацио је одговорност Сретеновић.  

Службени лист