Српски  Magyar 

Србобран без гаса

Данас у 08.30 часова Србобран је остао без гаса. Топлана која испоручује топлотну енергију школама, установама и становима на даљинском систему грејања, остала је без енергента и нема могућност да преће на друго гориво, тако да су потрошачи приморани да сами пронађу алтернативни извор грејања.
  „Котлови више не раде али ће пумпе наставити са радом како би спречили замрзавање или пуцање инсталација, што би нанело још већу штету. Добро је да су школе и вртићи на распуту, Дом здравља има сопствену котларницу и могућност преласка на чврсто гориво, али им је за прелазак и припрему система потребно два дана“, саопштила је Меланија Јерков, директорица ЈКП „Градитељ“.
 
  Према њеним речима, први факс упозорења из „Србија гаса“ стигао је у Србобран 6. јануара и тада је наложено да се потрошња смањи за 50 одсто, али да се даљински систем грејања и испоруке не прекида домаћинствима, становима, болницама, социјалним установама, школама, установама за боравак деце, пекарама, млекарама и произвођачима лекова. 
  „Станови остају потпуно без грејања и ти људи немају никакву другу могућност за грејање осим струје, јер највероватније немају ни грејна тела за другу врсту горива. Градитељ је спремио агрегате за случај да дође до несташице електричне енергије, како би систем водовода могао несматано да функционише“, рекла је Јерков.
  Она је изразила наду да ће проблем око снабдевања гасом бити решен у најкраћем року, али и напоменула да је од тренутка када гаса поново стигне, потребно 24 сата како би систем почео нормално да функционише.    

Службени лист