Српски  Magyar 

Одржана Традиционална жетва

   У организацији Клуба за неговање традиција и обичаја Србобан, на хиподрому је одржана 13. Традиционална жетва, манифестација посвећена очувању жетелачких обичаја са почетка прошлог века. Уз изворне песме, народну ношњу, производе традиционалне кухиње и стари, скоро заборављени алат, присутни су имали прилику да се подсете како се некад косило жито и везивало у снопове, колико је овај посао био мукотрпан и дуг, али и да осете његов свечарски карактер.
 Tradicionalna zetva Srbobran  На Традиционалној жетви учествовало је 15 екипа из града домаћина, Сенте, Бачког Доброг Поља, Стеријина, Суботице, Сајана, Будисаве и Богараша. „Стручни жири оцењивао је рад у пољу, опрему којом се радио, изглед ношње у које су обечени чланови екипе, али и доручак који спремају домаћице. Нисмо желели да се утркујемо па време није играло никакву улогу, већ смо желели да се старији присутни још једном подсете, а млађи по први пут виде како се некада косило жито“, рекао је Тивадар Днеци, један од организатора Тредиционалне жетве. Одлуком жирија прво место припало је најстаријем жетеоцу, Киш Михаљу из Србобрана, старом 82 године. Иако под теретом година Михаљ је лагано пролазио косом кроз зрело жито и потврдио да је искуство најважнији услов за обављање овако тешких послова. Друго место припало је жетелачкој екипи из Богараша, а треће место поделиле су две екипе из Србобрана.
 Tradicionalna zetva Srbobran  Свака екипа од алата располагала је косом, великим грабљама званим бегеш, прибором за откивање и оштрење косе, а „конопи“ за везивање снопова правили су се на лицу места од жита. „Снопови су ређали „у крстове“, окренуте према југу, како би добили што више сунца, а затим су се носили кућама где се чекало да стигне вршалица и тако коначно прикупи род“, рекао је један од такмичара. Пре почетка кошења све екипе сервирале су доручак на трави, уз неузбежну сланину, шунку, кобасицу, кувана јаја, ракију, али и тек пристигле кајсије и јабуке петроваче.
 Tradicionalna zetva Srbobran  Након главног дела програма организована су многа такмичења у старим диспциплинама која су некада пратила рад у пољу, попут трка у џаковима, трка по стрњици и надвлачења конопца. Овај део изазавао је посебну пажњу најмлађих учесника и за све победнике обезбеђене су дипломе и мајце. „Иако смо очекивали и три екипе више које су одустале из оправданих разлога, задовољни смо на који начин је протекла 13. Традиционална жетва и уложени труд се исплатио. У екипама има доста младих људи који се не сећају овога начина рада, али то и јесте наш циљ, да на њих пренесемо обичаје и старе вештине, како не би заувек отишли у заборав. Дружење после такмичења доказ је да је 13. Традиционална жетва била пун погодак и да морамо наставити организовање оваквих сусрета“, рекао је Золтан Телеки, организатор манифестације.

Службени лист