Српски  Magyar 

Перо Зубац добитник награде „Ленкин прстен“

Песник Перо Зубац овогодишњи је добитник књижевне награде „Ленкин прстен“ која се додељују за најбољу љубавну песму написану на српском језику у претходних годину дана, саопштио је данас на конференцији за медије стручни жири који су чинили др Зоран Ђерић, председник, и Божана Стојковић и мр Драгана Белеслијин, чланице. Награду „Ленкин прстен“, установљену у знак сећања на Ленку Дунђерски која је надахнула Лазу Костића да напише најлепшу љубавну песму „Santa Maria della Salute“, по седми пут додељује Дом културе Србобран. Аутор овог пројекта је референт за културно стваралаштво Дома културе Божана Стојковић.

„На завршној сесији жирија за доделу награде 'Ленкин прстен', која је одржана у Србобрану 13. новембра одлучено је да овогодишњи, седми добитник награде буде Перо Зубац, песник из Новог Сада за песму 'Одбрана сећања', објављену у београдском часопису Књижевност, бр. 2, 2012. године. Ова дуга песма, са деведесетак стихова, кроз форму присећања враћа нас у песникову младост, у Зрењанин, али то није ода завичају,мада има и такву интонацију. Овде песник, пре свега, ламентира над собом и својом младалачком љубављу, поентира стихом Милоша Црњанског – 'Где си сад ти'. Овом песмом нас Зубац још једном враћа у време када је настала његова чувена поема 'Мостарске кише', та својеврсна химна младе генерације, која је била и остала једна од најпознатијих љубавних песма код нас, аутентично обележје свога времена, у језику, тематици, стиху и љубавном заносу, као и у самом поетском легитимитету. Песма 'Одбрана сећања' је младалачку реторичност заменила рефлексивношћу, лакомислену душу је допунила духовношћу, укрштај времена прошлости и садашњости послужио је песнику за синтезу, дубоку и суптилну, истовремено емотивну али и рационалну. Ова песма је истовремено балада о љубави, жал за оним што је прошло, призивање некадашње радости и лепоте, успомена на минуло време, још један доказ да је Перо Зубац био и остао личан, што значи и аутентичан и доследан, а увек нов и непоновљив“, наведено је у образложењу одлуке жирија. Награда „Ленкин прстен“ ће песнику бити додељена у суботу, 17. новембра 2012. године, у 19.00 часова у бившој биоскопској сали у Србобрану.

Програм обележавања доделе награде почеће у четвртак, 15. новембра отварањем изложбе слика са ликовне колоније „Њаради“ у галерији Дома културе, док ће у петак, 16. новембра у сали бившег биоскопа, бити изведен приказ поезије Лазе Костића, који припрема група за сценско казивање „Мед и жаока“.

Службени лист