Српски  Magyar 

Почели XV Дани културне традиције

Отварањем изложбе у галерији Дома Културе посвећене хлебу, те фантастичним концертом браће Теофиловић, синоћ је у Србобрану почела традиционална манифестација - XV Дани културне традиције. 

Обраћајући се присутнима на отварању изложбе, Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран, истакла је да овакве манифестације, пре свега, служе очувању културног наслеђа свих националних заједница у општини Србобран и изградњи здравих односа међу њима. "Кроз овакве изложбе, које предочавају способности и знања мајстора старих заната, желимо да их сачувано од заборава и вратимо на светлост дана. Зато смо себи били поставили задатак да оснујемо и радионицу за старе занате и кроз 15 година рада имали смо више од 1.000 сарадника, и они су прави чувари културне баштине. Интерактивност међу заједницама и људима је највећа вредност ове манифестације и хвала свим удружењима на учешћу. Они су наши стални партнери", рекла је Секулић и захвалила општини Србобран за подршку коју пружа раду Дому културе.

У наставку програма, у амбијенту дворишта Дома културе, концерт су одржали браћа Радиша и Ратко Теофиловић, извођачи изворне музике познати широм света. Они су се публици представили бројним песмама са Косова и Метохије, са југа Србије, Војводине и из Македоније. Овај дует "традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретира аутентичним, незабележеним a capella двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану".

Службени лист