Српски  Magyar 

Викенд у знаку "Ленкиног прстена"

Наредни викенд у Србобрану обележиће традиционално уручење књижевне награде "Ленкин прстен", која се додељују за најбољу љубавну песму написану на српском језику у претходних годину дана. Добитник награде за 2016. годину је песник Драган Јовановић Данилов, за песму "Степениште" која је објављена у "Летопису Матице српске".

Србобранце овим поводом очекује тродневни културни програм, од 11. до 13. новембра. Првога дана, у петак у 19.00 часова, у галерији Дома културе, отвара се изложба слика под називом "У Ленкином прстену". Све слике инспирисане су причом о Ленки Дунђерски и Лази Костићу, као и претходним лауреатима, а настале су на ликовној колонији коју је у септембру, уз подршку "Атељеа 05" из Врбаса, организовао Дом културе Србобран.

Програм се наставља у суботу, у исто време, али у сали Малог позоришта. Прво ће на програму бити документарни филм "Гецини Дунђерски", а затим Вече поезије младих талената.

"Најзначајнији дан књижевне манифестације 'Ленкин прстен', недељу, 13. новембар, обележиће на почетку позоришна представа 'Од раја до безњенице', комад о љубави Ленке Дунђерски и Лазе Костића. Рађен је по тексту Зорана Суботичког, који потписује и режију. Затим следи уручење књижевне награде и обраћање овогодишњег лауреата, а за крај програма ће наступити хор Колегиум музикум из Београда", саопштила је Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран. И програм последњег дана одржава се у сали Малог позоришта.

Ово је, иначе, 11. по реду манифестација. Књижевну награду "Ленкин прстен" установио је Дом културе Србобран 2006. године, и досадашњи добитници су: Матија Бећковић, Војислав Карановић, Александар Лукић, Благоје Свркота, Ђорђе Николић, Ђорђе Кубурић, Перо Зубац, Саша Радојчић, Благоје Баковић и Тања Крагујевић. Манифестацију традиционално подржавају општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу.

"Подршка коју имамо од општине Србобран и Покрајинског секретаријата за културу, као и од публике, веома нам значи и уверева нас да градимо вредну књижевну награду и значајну манифестацију. Свака година и свако ново име представљају обавезу више да наставимо истим путем и осмислимо нове интересантне садржаје који ће красити "Ленкин прстен". Наша, србобранска, збирка љубавне поезије данас броји 11 песама, а када у будућности постане још садржајнија, са песмама које тек настају у мислима неких младих песника, та збирка постаће још једна вредна антологија љубавне поезије на српском језику", рекла је Секулић. 

Службени лист