Dec 16, 2018 Last Updated 5:13 PM, Dec 14, 2018

"Ленкин прстен" за лепши и бољи Србобран

Дом културе Србобран и општина Србобран припремили су четвородневни програм који се организује поводом 12. по реду свечаног уручења књижевне награде "Ленкин прстен". Ове године нагрда је припала песнику Мирославу Алексићу за песму "Тај трен".

"Књижевну награду "Ленкин прстен" установио је Дом културе је 2006. године, у жељи да подстакне књижевно старалаштво у области љубавне поезије, као и у знак сећања на Ленку Дунђерски, која је Лази Костићу била инспирација за најлепшу љубавну песму написану на српском језику „Santa Maria della salute“. Награда се додељује сваке године у новембру, чини је плакета, прстен, диплома и новчани износ. Нешто што издваја ову књижевну награду од других је што се у оквиру манифестације 'Ленкин прстен' промовише историја најпознатије србобранске породице Дунђерски која је родоначелник грађанске културе и највећи покровитељ у култури XIX и почетком XX века. Како је рекао први лауреат Матија Бећковић - ова награда афирмише Србобран и брани га песмом и лепотом", рекла је Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран.

Досадашњи добитници "Ленкиног прстена" су песници Матија Бећковић, Војислав Карановић, Александар Лукић, Благоја Свркота, Ђорђе Николић, Ђорђе Кубурић, Перо Зубац, Саша Радојчић, Благоје Баковић, Тања Крагујевић и Драган Јовановић Данилов.

Према њенима Браниславе Секулић, програм манифестације биће отворен у четвртак, 16. новембра, изложбом слика под називом "У Ленконом прстену", у галерији Дома културе, на којој ће јавности бити представљена дела настала на ликовној колонији одржаној током августа. Петак, 17. новембар, обележиће промоција монографије о Дунђерскима "Чудо у Чибу", аутора Весне Димитријевић и Илије Туцића, такође у Дому културе.

Централни програм, уручење награде овогодишњем лауреату, заказано је за суботу, 18. новембар, у сали Малог позоришта. За ову прилику биће одиграни сегменти из монодраме Зорана Суботичког "Ја, Лазар Дунђерски", у извођењу глумца Српског народног позоришта Миодрага Петровића, затим ће наступити хор АКУД "Лола" из Београда, и на крају ће стихове песме „Santa Maria della salute“ казивати глумац Војин Ћетковић. Последње вече овогодишње свечаности, у недељу, 19. новембра, биће посвећено младим песницима општине Србобран који су имали прилику да учествују на конкурсу "Ленкин прстен".

Председник општине Србобран Радивој Парошки оценио је да је "Ленкин прстен" веома значајна културна манифестација за општину Србобран.

"Најзначајнији Дунђерски започели су свој живот у Србобрану, а овде су и сахрањени. Кроз ову манифестацију Србобран жели да се одужи овој значајној војвођанској, српској породици која је учинила велика добротворна дела, дала допринос развоју културе и заштити народа. Србобран се није на прави начин одужио овој породици и убудуће морамо да учинимо и додатне кораке како би показали прави однос Србобрана према Дунђерским", рекао је Парошки.

Председник општине је истакао да Србобран као стара, грађанска варош, међу најзначајнијим војвођанским варошима у XVIII и XIX веку, са бројним богатим породицама, успостављањем књижевне награде "Ленкин прстен" покушава да очува културну традицију, врати познати грађански сјај граду и покаже јавности богатство које Србобран има.  

"Размишљајући о томе како да обогатимо манифестацију и како да она у јавности добије на значају, а за то су најзаслужнији добитници награде, постало је јасно да је веома важно како је промовишемо и оргабизујемо. Зато ћемо у наредном периоду размотрити многе нове могућности које ће ојачати манифестацију. Са садашњим садржајима дошли смо до нивоа који мора да се надограђује, до нивоа који ће омогућити присуство Србобрана и 'Ленкиног прстена' у знатно широј јавности. Већ имамо одређене планове за то", рекао је Парошки и изразио задовољство што управо књижевна награда која се додељује у Србобрану афирмише љубав, чини се запостављену у модерном времену, а толико неопходну.

Службени лист