Српски  Magyar 

Најбољим новелистима уручене награде "Нандор Гион"

Спомен кућа "Нандор Гион" уручила је књижевне награде победницима 11. литерарног конкурса посвећеног очувању успомене на истакнутог војвођанског и мађарског писца, рођеног Србобранца - Нандора Гиона. На конкурс, који је обљављен 01. фебруара на дан рођења писца, приспео је 31 рад, а стручни жири у саставу др Ференц Немет, др Бела Маркус, Ђерђ Вираг, др Габор Штифнер и Петер Семеш, доделио је прву награду Габору Балог из Ђера (Мађарска), друга награда припала је Тимеи Биро из Палића, а трећу награду је добила Калману Татар из Сенте.

Манифестација је обиловала културним програмом, на самом почетку су се могли чути звуци цитре, са војвођанским мелодијама, које је свирао Ердег Лорант, добитник награде Златна цитра.

Немет Деже, у име Културног центра “Нандор Гион”, подсетио је на давну 1992. годину, када је основано удружење грађана с идејом да се сачува заоставштина познатог писца.

“Удружење је успело, донацијским средствима, да 2004. године откупи родну кућу писца Нандора Гион у Србобрану, у улици Поповача венац бр. 30, и такође средствима добијеним на разним конкурсима, исту и реконструише, уреди и опреми, а затим је отвори за посетиоце 14. августа 2010. године. Спомен кућа је данас музеј, потпуно опремљена за овакву делатност, и коју је од тада обишао велики број посетилаца, углавном ђака, студената, али и других туриста. Отворени смо за све грађане, као и за тематска истраживања, дипломце, постдипломска истраживања која се баве животом и радом овог писца, јер поседујемо веома богату архивску грађу, аудио, видео записе. Да би културни садржај обогатили, крајем 2011. године покренули смо литерарне конкурсе из више области књижевног стваралаштва. Тако сваке године расписујемо конкурс за нову новелу писану на мађарском језику, међународног карактера, на који се могу пријављивати, односно слати радове писци из целог мађарског говорног подручја. До сада смо спровели укупно 11 конкурса за писање новела, и издали 9 антологија од награђених новела, десета је тренутно у штампи. Поред литерарног конкурса истовремено расписујемо, односно објављујемо конкурс, за превођење дела Нандора Гион са мађарског на српски језик. До сада смо објавили укупно 13 књига, превода углавном, од средстава добијених на конкурсима. Доступни смо и на интернету 11 година. Прошле године садржај спомен-куће смо обогатили јединственом бистом Нандора Гиона, рад новосадског вајара Ласла Силађија, тако да је наш писац стално присутан у свом родном окружењу”, рекао је окупљенима у дворишту спомен куће, Немет Деже.

Он је затим отворио изложбу цртежа посвећених Нандору Гиону, сликара и песника Ференца Маурица. Изложба се састоји од осам слика под називом Крстови Гиона, исте ће убудуће бити део сталне поставке у Спомен кући, као поклон уметника. Такође, део изложбе је посвећен часопису "Új Symposion". "Нека нас биста и изложба увек подсете на то како треба да волимо свој завичај", рекао је Деже.