Српски  Magyar 

"Ленкин прстен" успешно промовисан у Гацку

Радивој Дебељачки и Милица Зарић, председник општине и заменица председника Општине Србобран, заједно са руководством Дома културе Србобран, боравили су у Гацку, у Републици Српској, у оквиру 25. Међународног научног скупа историчара "Ћоровићеви сусрети". Делегација из Србобрана била је део Свечане академије поводом доделе награде "Владимир Ћоровић", али боравак у Гацку искоришћен је и за успостављање сарадње два града и промоцију најпрестижније србобранске културне манифестације - уручења књижевне награде "Ленкин прстен". Као место за прву промоцију "Ленкиног прстена" Гацко није случајно изабрано; управо из овог краја Херцеговеине, из села Вишњева, Србобран су населили први Дунђерски, породица која ће пуну славу доживети управо у Војводини.

"Дана 21. и 22. септембра делегација коју је организовао Дом културе Србобран посетила је општину Гацко и приказала програм у оквиру Свечане академије поводом доделе награде 'Владимир Ћоровић' на свечаном отварању 25. Међународног научног скупа историчара – 'Ћоровићеви сусрети'. Делегацију су предводили председник општине Србобран Радивој Дебељачки и заменица председника општине Србобран Милица Зарић.

У питању је био први корак у новом пројекту Дома културе Србобран 'Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских' који је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, заједно са општином Србобран. Сарадници Дома културе на овом пројекту су Матица српска, Српско народно позориште у Новом Саду, Центар за афирмацију културне баштине Дунђерских, као и друга истакнута удружења и појединци. У оквиру пројекта планирана је посета градовима и општинама у земљи и иностранству који су у вези са животом и радом породице Дунђерски, а први корак у овом великом пројекту направљен је у прапостојбини Дунђерских, у општини Гацко, одакле су се преци ове знамените породице доселили у равну Бачку у првој половини 18. века.

У оквиру програма на Свечаној академији, после уводних обраћања званичника и организатора, уследила је додела награде 'Владимир Ћоровић' директору издавачке куће 'Задужбина Светог манастира Хиландар' за издавање књиге 'Свети краљ Милутин'. Општинску награду и повељу Општине Гацко и Српског просвјетног и културног друштва 'Просвјета' уручили су начелник општине Гацко Огњен Милинковић и потпредедник општинског одбора 'Просвјете' Радомир Вучковић. У културно уметничком делу програма учествовали су и гуслар Ненад Ивковић и црквени хор 'Света Јелена Анжујска', а програм је у традиционалној херцеговачкој народној ношњи водио Огњен Бошковић, ученик гимназије.

У другом делу програма представио се Дом културе Србобран. Прво је песник Горан Благојевић говорио своју ауторску песму 'Србобранска бајка' о љубави Лазе и Ленке, а затим је директор Дома културе Дејан Корцеба укратко представио историју Србобрана и повезао је са породицом Дунђерски, а потом дао реч академику, проф. др Јовану Делићу, потпредседнику Матице српске, који је говорио о сарадњи Матице и Општине Србобран, рада на научним скуповима на тему породице Дунђерски, као и о зборнику радова са ова два научна скупа у издању Матице српске и Дома културе Србобран.

Програм је даље наставио директор Дејан Корцеба представљајући манифестацију и књижевну награду 'Ленкин прстен', а потом је своју поезију говорио Благоје Баковић, добитник 'Ленкиног прстена' за песму 'Пуна је тишина' 2014. године. Зоран Суботички, оснивач Центра за афирмацију културне баштине Дунђерских и аутор драме 'Од раја до безњенице', кратко је представио своје ауторско дело и сцену уступио глумцима Јовани Радовановић и Ервину Хаџимуртезићу, у улогама Ленке Дунђерске и Лазе Костића, који су извели два монолога из представе 'Од раја до безњенице', а програм се завршио Ервиновим надахнутим казивањем песме Santa Maria della Salute.

Публика, у којој су седели и реномирани историчари учесници научног скупа, као и бројни професори и званичници, је врло похвално говорила о програму, а многи су изразили жељу да се поближе упознају и са општином Србобран и са историјом породице Дунђерски, која је у великој мери за њих до сада била потпуно непозната.

Сутрадан, уприличен је пријем код начелника општине Гацко Огњена Милинковића. Пријему су присуствовали председник Oпштине Србобран Радивој Дебељачки, заменица председника Општине Србобран Милица Зарић, директор Дома културе Дејан Корцеба и потпредседник СПКД 'Просвјета' ОО Гацко, Радомир Вучковић. На састанку је договорена значајна сарадња која би се у почетку огледала у културно – туристичком погледу, са могућношћу постепеног започињања и привредне сарадње у блиској будућности.

Договорен је долазак делегације општине Гацко и представљање њихове културне баштине у Србобрану, учешће младих талената на конкурсу поводом награде 'Ленкино перо', затим посета ученика из Гацка општини Србобран и упознавање са нашом традицијом и културом, као и узвратна посета ђака из општине Србобран са упознавањем историје, културе и знаменитости Гацка и Херцеговине уопште, као и нова представљања културе и традиције наших крајева у Херцеговини. На пријему су уручени и пригодни поклони.

После пријема, делегација из Србобрана са песницима, глумцима и књижевницима се упутила у село Вишњево, прапостојбину породице Дунђерски. Тамо је имала прилике да од мештанина Бате Вишњевца, чује причу о овом селу као и да забележи вредне фото и видео материјале", саопштено је из Дома културе Србобран након посете Гацку.