Српски  Magyar 

"Ленкино сазвежђе" у Будимпешти

Након Гацка у Републици Српској, БиХ, и Београда, пројекат "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских", који реализује Дом културе Србобран, доживео је своју трећу епизоду у главном граду Мађарске - Будимпешти, у којој се Ленка Дунђерска школовала, у Женском лицеју Енглеских госпођица.

Гостовање у Будимпешти је замишљено као целовечерње представљање културног, историјског и привредног значаја породице Дунђерски, као и њихове инспирације у области песништва, драме и књижевности уопште. Програм је одржан у препуној сали Текелијанума, у присуству свештенства Српске православне црквене општине будимске, представника Амбасаде Републике Србије у Мађарској, великог броја ученика Српске гимназије "Никола Тесла" у Будимпешти, представника културног, просветног и привредног живота српске заједнице у Мађарској, као и представника више медијских кућа.

Програм је на почетку отворила и све присутне поздравила Зорица Јурковић, директорка Српског културног и медијског центра "Српски венац" из Будимпеште, а потом је песник Горан Благојевић изговорио песму Лазе Костића "У споменицу Л.Д.", посвећену Ленки Дунђерској. Директор Дома културе Србобран, Дејан Корцеба се обратио присутнима, и са неколико речи представио Србобран и значај породице Дунђерски, а потом је дао реч др Јелени Веселинов, управнику послова Матице српске, и мр Павлу Орбовићу, кустосу у Градском музеју Врбас, који су причајући о историјату породице Дунђерски представили два зборника радова о овој знаменитој породици као резултат рада научника на два научна скупа одржана у Србобрану 2021. и 2022. године, као плод сарадње Матице српске, Општине Србобран и Дома културе Србобран.

Потом је манифестацију и књижевну награду "Ленкин прстен" представила професорка Биљана Пушкар, вишегодишња чланица жирија за доделу ове награде. Она је говорила о награђеним песницима, критеријумима за одабир најлепше песме, као и о пратећим пројектима манифестације: ликовној колонији "У Ленкином прстену", награди "Ленкино перо" за младе таленте, научном скупу у организацији Дома културе Србобран и Матице српске. Награђене песме Матије Бећковића "Парусија за Веру Павладољску", Благоја Баковића "Пуна је тишина", као и овогодишњег лауреата Милице Шпадијер "Љубав", надахнуто је говорио песник Горан Благојевић. Иако је било најављено, нажалост, песник Матија Бећковић због болести није могао да учествује у програму.

На самом крају, присутнима се обратио Зоран Суботички, аутор и режисер љубавне драме "Од раја до безњенице" која је потом изведена у целости и која је оставила снажан утисак на све присутне. У представи играју Јована Радовановић у улози Ленке Дунђерске, Ервин Хаџимуртезић као Лаза Костић, и Миодраг Петровић, првак драме Српског народног позоришта, у улози Лазара Дунђерског.

Програм је организован у сарадњи са Српским културним и медијским центром "Српски венац" из Будимпеште на челу са директорицом Зорицом Јурковић, који су били изврсни домаћини и са којима је договорена културна сарадња у више различитих пројеката, а велику захвалност Дом културе Србобран дугује и Српској православној црквеној општини будимској на челу са протојерејем Зораном Остојићем, са чијим благословом су отворене просторије Текелијанума за учеснике програма. Делегација културних радника је имала то задовољство да буде смештена и да преноћи у собама Текелијанума, на истом месту где је својевремено и Никола Тесла живео за време својих студија у Будимпешти. Изузетни домаћин ту им је била Биљана Милошевић из Guest Rest Studio Apartments, која им је и уступила те апартмане у Текелијануму.

Делегација "Ленкиног сазвежђа" је присуствовала јутарњој служби у СПЦ Светог Ђорђа у Будимпешти после које је протојереј Зоран Остојић поздравио, захвалио на приказаном програму и потом изложио историјат и тренутно стање цркве Светог Ђорђа, зграде Српске православне црквене општине у главној Ваци улици у Будимпешти, као и четвороспратне зграде Ангелијанума – Завода Свете мајке Ангелине за васпитање српске отмене женске омладине коју је подигао Лазар Дунђерски почетком 20. века, а која је сада у приватном власништву.

Делегација је потом посетила просторије Српског културног и медијског центра "Српски венац" из Будимпеште, где се поздравила са својим домаћинима. Ту су успостављене везе и договорена узајамна сарадња и културне посете у наредном периоду. На самом крају боравка у Мађарској, делегација „Ленкиног сазвежђа” је посетила Сентандреју и Српски православни музеј у Сентандраји који је од 2019. године смештен у обновљеној згради Перпарандије – прве српске школе за школовање учитеља која је у овој згради радила од 1812. до 1816. године да би се потом преселила у Сомбор где је постала претеча данашњег Педагошког факултета. Збирка Музеја у Сентандреји је друга највећа колекција сачуваног српског историјског наслеђа ван матичне земље, одмах после Хиландара. А диван домаћин у музеју, била је мати Катарина која је делегацију спровела кроз музеј, показујући им и највредније експонате попут прве штампане књиге Октоих из штампарије Црнојевића 1495. године, као и икону Пресвете Богородице из 13-14. века.

Делегација „Ленкиног сазвежђа” је завршила радну посету Мађарској ручком у Српској кући, ресторану чији је власник потомак Срба досељених на ове просторе за време Велике сеобе 1690. године, а подигнуте одмах поред Крста цара Лазара који означава место где је била подигнута црква брвнара у којој су биле смештене мошти Светог кнеза Лазара и одмах поред владичански двор патријарха Арсенија III Чарнојевића.

Посета и програм у Будимпешти је део пројекта Дома културе Србобран „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских” који су подржали Општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Сарадници на пројекту су Матица српска и Центар за афирмацију културне баштине Дунђерских, док велику подршку пружа и Српско народно позориште у Новом Саду. Последња станица у овом великом пројекту је Беч где се организује тродневни програм 5, 6. и 7. децембра 2023. године.

Дејан Корцеба,

директор Дома културе Србобран