Српски  Magyar 

Ванредна седница Скупштине општине Србобран

Група од 10 одборника Скупштине општине Србобран је 21.08.2008. године упутила захтев председнику Скупштине општине Србобран за сазивање ванредне седнице Скупштине општине Србобран на којој би се расправљало и донео одговарајући акт у вези најављене изградње репетирора мобиле телефоније. Сходно одредбама члана 64. став 2. Пословника Скупштине општине Србобран председник Скупштине општине Србобран – господин Бергел Ласло је и сазвао 1. ванредну седницу Скупштине општине Србобран за 29.08.2008. године са почетком у 10,00 часова.

Седница је и одржана у заказано време уз присуство 26 од укупно 28 одборника. На самом почетку седнице одборник Гујаш Ерне је дао изјаву, пошто није био присутан на 2. седници Скупштине општине Србобран одржаној 08.07.2008. године на којој му је потврђен мандат одборника Скупштине општине Србобран
Након тога се приступило утврђивању дневног реда 1. ванредне седнице те је уважавајући примедбе на назив тачке дневног реда иста утврђена под називом: Разматрање и доношење закључка Скупштине општине Србобран о најављеној изградњи репетитора мобилне телефоније.
Током расправе изнети су различити аргументи за и против изградње базних станица мобилне релефоније у урбаним и густо насељеним подручјима. Одборници Групе грађана за бољи Србобран, Турију и Надаљ су се посебно залагали да се репетитори мобилне телефоније граде ван насељених подручја у чему су их подржали и одборници Српске радикалне странке. Према наводима председника Општине Србобран – господина Гајин Бранка и Бајић Снежане – шефа Одсека за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине Општинске управе Србобран по захтеву за одобрење градње базне станице мобилне телефоније у Србобрану у улици Добровољачка број 32 није издата дозвола с обзиром да је тај простор локалним прописима дефинисан за проширење Дома здравља. У погледу захтева ВИП Мобиле ДОО за изградњу базне станице мобилне телефоније у Србобрану у улици Дожа Ђерђа број 37, поступак је у току и чека се студија о процени утицаја изгардње репетитора на животну средину, након чега ће се, уз поштовање законске и подзаконске регулативе из ове области одлучити по захтеву.
Иначе, према наводима Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој базне станице, као и радио и ТВ предајници, сматрају се изворима нејонизујућег зрачења, а овој групи припадају и видљива светлост, ултраљубичаста и инфрацрвена светлост, микроталасна, електрична и магнетна поља. Европски комитет за електротехничку стандардизацију „Cenelec“ је још 1990. године издао документ који представља завршну верзију предлога будућег стандарда који регулише ову област на подручју Европе. Код нас је ниво електромагнетног поља регулисан стандардом са обавезном применом JUS.N.No.205 према коме је за фреквенце базних станица мобилне телефоније (од 30 MHz до 300GHz) дозвољена јачина поља за целодневно излагање становништва 27,5 V/m.
Данашњи мобилни телефони спадају у ћелијске системе а ћелија подазумева географску зону у чијем центру се налази базна станица са којом комуницира мобилни телефон двоструком радио везом. Да би се омогућио интензиван теелфонски саобраћај, у градовима где има много корисника, базне станице су гушће. Када је мобилни телефон ван градских локација, за остваривање везе неопходна је максимална снага израченог сигнала. Када се позива у градским условима, збоф веће густине базних станица, могуће је остварити квалитетнији пренос сигнала и са много мањом израченом снагом.
Са друге старне антене базних станица емитују веома узан главни сноп зрачења по вертикали ширине од 7 до 10 степени, док је исти по хоризонтали далеко шири и креће се и до 120 степени. Правилном конструкцијом антенског система базне станице утицај ове емисије на животну средину се своди на ниво мањи од прописаних норми, тако да јачина електричног поља на тлу и у подручју базне станице не прелази 1 V/m, што је мање од дозвољених 27,5 V/m.
На основу напред изнетих чињеница после дуже расправе са 14 гласова „за“, односно већином од присутних одборника донет је закључак према коме Скупштина општине Србобран обавезује Општинску управу Србобран да у предмету давања дозволе за изградњу репетитора мобилне телефоније ВИП Мобиле ДОО у улици Дожа Ђерђа број 37 у Србобрану поступа у складу са важећом законском регулативом која се односи на ову област уз поштовање интереса грађана, а закључак ее достављен Одељењу за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине Општинске управе Србобран ради реализације.

Савков Милорад, секретар
Скупштине општине Србобран