Српски  Magyar 

Србобрану 16 милиона динара за уређење атарских путева

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић уручили су данас 68 уговора представницима 41 локалне самоуправе, које су оствариле право по основу три конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, укупне вредности 932,5 милиона динара. За ове пројекте Покрајинска влада издвојила је 300 милиона динара.

Један од ових пројеката биће реализован и у општини Србобран, којој је на о Конкурсу за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта припало 16,09 милиона динара. Укупна вредност пројекта је 44,7 милиона динара, без ПДВ-а, тако да је обавеза општине Србобран да обезбеди 28,6 милиона динара. Укупна сума биће издвојена за уређење Сегединског пута. Уговор је потписао Радивој Парошки, председник општине Србобран. У последњих месец дана ово је трећи уговор којим Покрајинска влада финансијски подржава разне врсте пројеката у општини Србобран.

"Обезбедили смо нешто више од 16 милиона динара за уређење атарских путева, или 36 одсто од укупних средстава за инвестицију. Новац ће бити усмерен на санацију и реконструкцију Сегединског пута. Овим поново добијамо подршку Покрајинске владе за решавање наших инфраструктурних проблема, а за нас је Сегедински атарски пут веома значајан. Знамо у каквом је стању и ово ће нам омогућити да га средимо и обезбедимо да га користи већи број пољопривредника. Реализација пројекта ће почети ускоро и већ за јесење пољопривредне радове имаћемо саниран пут. Подршка коју смо добили од Покрајинске владе обезбеђује нам да сопствена средства која смо обезбедили, преусмеримо у неке друге инфраструктурне пројекте, као што је прикључење преког пута на државне путеве или изградња отресишта", рекао је након потписивања уговора Парошки.     


Председник Мировић подсетио је да је Покрајинска влада од 2016. године до данас у фокус ставила привредни и економски развој и једно од најважнијих питања, како је рекао, развој пољопривреде.

"Наш буџет је од 2016. године увећан за осам милијарди динара и тај износ смо усмерили на велике развојне пројекте. Један од стратешких циљева Покрајинске владе јесу пројекти на уређењу каналске мреже, чијом се реализацијом стварају услови за наводњавање и одводњавање пољопривредног земљишта. Реализацијом данашњих уговора планирано је уређење 1.510 километара каналске мреже, 78 километара атарских путева и 3.615 метара уређења отресишта. Укупна површина државног пољопривредног земљишта која ће се привести намени након уклањања дивљих депонија по овим уговорима је 641.306м2", рекао је Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарсто Вук Радојевић изјавио је да је један од најважнијих приоритета Покрајинске владе развој аграра, те да Покрајинска влада кроз конкретан аграрни буџет, који, како је истакао, никада није био већи, показује колики значај даје развоју пољопривреде.

Службени лист