Nov 18, 2019 Last Updated 2:33 PM, Nov 18, 2019

Министар Ђорђевић посетио Србобран и Удружење за помоћ МНРО "Бисер"

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посетио је данас општину Србобран. Он се сусрео са председником општине Радивојем Парошким и његовим сарадницима, и разговарао о могућностима сарадње министарства које води и локалне самоуправе, а затим и посетио Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“.

„Посета Србобрану наставак је наших редовних активности током којих сваке недеље обиђемо  барем два места у Србији. Уверио сам се да општина Србобран активно води бригу о особама са инвалидитетом и да има веома развијене услуге, а оно што је нама најбитније да су те услуге лиценциране. Са општином смо договорили да аплицира за постављање лифта у објекту у којем се налази локална администрација, како би унапредили приступачност служби особама са инвалидитетом“, рекао је Ђорђевић.

Министар је посебно задовољство изразио због чињенице да је локална самоуправа пуна хвале за рад Удружења 'Бисер'. „Радује ме када чујем да 'Бисер' увек има иницијативу за увођење нових услуга и да то што ради ради на најбољем могућем нивоу. Општина подржава њихов рад који се одвија у три објекта, с тим што је овај објекат у фази реституције, па ће у једном тренутку морати да изађу одавде, али оно што је битно за Удружење 'Бисер' и  општину Србобран је свакако да смо се догворили да ми у наредном периоду финансирамо реконструкцију објекта који ће бити у функцији дневног боравка. Захтеви се крећу око два милиона динара и очекујем да ће усељење у нови објекат бити до краја године. Мислим да су то ови корисници заслужили и верујем да ће та вест обрадовати и њихове родитеље, те да ће то додатно унапредити услуге за кориснике, на њихово задовољство.

Радивој Парошки, председник општине, изразио је задовољство због прилике да угости министра Ђорђевића у Србобрану и упозна га са радом локалне самоуправе и активностима у области социјалне заштите.

„Имамо добре односе са Министарством за рад запошљавање борачка и социјална питања. Ова посета даје нам додатну снагу и енергију да се још јаче ухватимо у коштац са проблематиком код социјалне заштите у општини. Ми и сада из општинског буџета издвајамо шездесетак милиона динара за социјалну и дечију заштиту, као и око 26 милиона за здравствену заштиту, што је за једну малу општину са 16.000 становника, као што је наша, изузетно велика. Најава министра да ће нам помоћи око уградње лифта за нас је велика и вредна помоћ, јер смо и сами размишљали  да обезбедимо инвалидиним лицима долазак у Општинску управу. Средства за обезбеђење једне платформе или лифта за њих, с обзиром како је зграда конципирана, кошта много, а ово ће заиста бити значајна помоћ. Са друге стране, обећање министра Ђорђевића у вези са подршком 'Бисеру', чијим се радом дичимо, такође има велики значај јер ће у том случају Удружење добити много бољи и лепши простор за рад. Још једном желим да се захвалим министру на данашњој посети, на подршци коју је спреман да нам пружи, што потврђује решеност Владе да равномерно развија сваки крај Србије. Удружењу 'Бисер' желим да и даље настави са овако квалитетним и самопрегорним радом када је у питању заштита инвалидних лица у општини Србобран“, рекао је Парошки.

Славка Попић, председница „Бисера“, захвалила је министру Ђорђевићу што је издвојио време да се упозна са оним што ради Удружење. „Заиста се трудимо да посветимо пуну пажњу особама са инвалидитетом, посебно јер смо једино удружење које пружа услуге ове врсте. Захваљујући општини Србобран успели смо да лиценцирамо услугу дневног боравка, раног третмана и личних пратилаца. Тренутно имамо 20 корисника дневног боравка, 16 личних пратилаца и више од 60 деце укључене у ране третмане. Успели смо да се наметнемо као неко ко пружа ове услуге и ми смо једна од три општине у Војводини која има лиценциране услуге ове врсте и да их не пружа званична установа већ једно удружење. Поносни смо јер смо прошле године покренули и социјално предузетништво, које укључује наше радно способне кориснике и наше кориснике дневног боравка у радну терапију. Производимо органско поврће за које мислимо да ће у наредном периоду бити сертификовано и да ћемо се представити у пуном светлу. И тај производ треба да послужи да особе са инвалидитетом добију оно место које заслужују у нашем друштву“, рекла је Славка Попић.

 

Службени лист