Српски  Magyar 

Обележен љубичасти 17. новембар

Надаљчани су и овог 17. новембра, сада већ традиционално, обележили Светски дан превремено рођених беба. У тону препознатљиве љубичасте боје, они су још једном исказали дивљење према малим херојима, пожелели им да што пре "стигну" своје вршњаке у развоју, али и позвали друштво и надлежне да се још снажније осврну на овај проблем и обезбеде све најсавременије медицинске услове за брз опоравак и раст превремено рођених беба.

"Према статистици, у Србији је свака 11. беба превремено рођена. Превремени порођај је порођај који се догоди прерано, пре 37. недеље трудноће. Бебе рођене прерано могу се суочити са компликацијама опасним по живот и имати доживотне здравствене проблеме. Бебе које су рођене пре времена су ситније, имају ниску телесну температуру, тешкоће са дисањем и проблеме са храњењем. Још увек се не зна шта тачно узрокује превремено рођење. Ови мали а истовремено велики хероји, сами се боре за своју будућност, а наша је обавеза да им, уз подједнако важну љубав и подршку, обезбедимо најмодернију медицинску заштиту и услове да својом безграничном снагом, удахну живот пуним плућима у окружењу својих родитеља, браће и сесетра, свих оних који их највише воле", поручила је поводом Светског дана превремено рођених беба Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран.

За ову прилику најмлађи Надаљчани поново су у небо пустили љубичасте балоне, а претходно су својим другарима најлепше жеље упутили и бројним песмама.